Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ден на будителите със Здравка Евтимова и реликви от Пaисий

Двоен повод за празник с 300-годишнината от рождението на Хилендарския монaх

Здравка Евтимова ще изнесе слово пред паметника на Паисий Хилендарски в София. Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС - Ден на будителите със Здравка Евтимова и реликви от Пaисий

Здравка Евтимова ще изнесе слово пред паметника на Паисий Хилендарски в София. Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС

С думите на Здравка Евтимова и Румен Радев ще отбележи София Деня на народните будители. На 1 ноември писателката ще произнесе слово за празника по време на тържествено събитие пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. „Московска“ (до храм-пaметникa „Александър Невски“). Мястото е неслучайно избрано, защото поводът е двоен – денят ще отбележи и 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски.

Началото на честванията е в 13. Актьорите Василка Сугарева и Христо Чешмеджиев ще изпълнят стихотворения от Иван Вазов и Евтим Евтимов, посветени на Паисий Хилендарски. В събитието ще участва и Гвардейският представителен духов оркестър.

Президентът ще произнесе словото в БАН, програмата на Академията започва в 11 ч. в зала „Проф. Марин Дринов“. Освен на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, тържеството се посвещава и на 260-годиншината от написването на „История славянобългарска“. Слово ще произнесе и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, а проф. Кирил Топалов ще говори на тема „Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому“.

Междувременно във фоайето на Академията ще може да се разгледат два преписа на „История славянобългарска“, част от Научния архив на БАН. Единият препис на Паисиевата „История славянобългарска“ е от 1772 г. и е един от най-старите преписи, направен едва десет години след написването ѝ. Първи сведения за него дава проф. Марин Дринов в статията си „Още няколко бележки за Паисия и неговата история“. Ръкописът, намерен от Дринов в Пирдоп през 1878 г., се съхранява в Научния архив на БАН. Другият препис е от неизвестен автор, без датировка, което показва широкото разпространение на Паисиевата история.

В програмата ще прозвучaт текстове от „История славянобългарска“ и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, както и песнопения на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg