Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ден за Луцифер в Квадрат 500

Най-ценната живописна творба у нас, закупена преди 124 г. от княз Фердинанд, се завърна в България

„Луцифер” е част от националната колекция, след като е купен през 1891 г. от ателието на художника в Мюнхен от младия тогава български княз Фердинанд.  - Ден за Луцифер в Квадрат 500

„Луцифер” е част от националната колекция, след като е купен през 1891 г. от ателието на художника в Мюнхен от младия тогава български княз Фердинанд.

Едно от най-ценните притежания на Националната галерия Квадрат 500 се завърна у нас. Прочутият по цял свят „Луцифер“ на големия немски живописец Франц фон Щук вече е в експозицията на музея. Откриването на Квадрата мина без зеления поглед на Сатаната, защото само допреди няколко седмици шедьовърът гостуваше в Двореца „Роверела“ в Ровиго, Италия, в изложбата „Демоните на модернизма“.

Тази седмица „Луцифер“ на Щук ще бъде достъпен за всеки ценител, а на 13 август и безплатно, защото Квадрата е с вход свободен втория четвъртък на всеки месец.

„Луцифер” (1890/91) е част от националната колекция, след като е купен през 1891 г. от ателието на художника в Мюнхен от младия тогава български княз Фердинанд. В интервю за „Площад Славейков“ Симеон Сакскобургготски разказва как дъщеря му Калина преди години с изненада открила платното в Галерията за чуждестранно изкуство. В думите на Царя се прокрадва намек, че семейството приема картината като своя собственост.

Вижте още: ЦАР СЪМ, ВЪПРОС НА ИНТЕЛЕКТ Е ДА ГО ПРИЕМЕТЕ

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Платното е в дворцовата колекция до 1930 г., когато е предадено от цар Борис ІІІ на Народния музей (ядрото на българските музеи). По-късно то е прехвърлено във фонда на новооснованата Национална художествена галерия, а оттам, през 1985 г. – в експозицията на откриващата се Галерия за чуждестранно изкуство.

Lucifer

Сред всичко останало в изобразителното изкуство, което е притежание на българската държава, това произведение има най-много участия в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ. „Луцифер” гостува през 2010 г. в Музея на импресионистите „Орсе“ в Париж. Творбата бе включена в изложбата „Престъпление и наказание… от Гоя до Пикасо”, открита от тогавашния министър на културата на Франция Фредерик Митеран в присъствието на интелектуалци, представители на висшата държавна администрация и много ценители. Изложбата „Престъпление и наказание… от Гоя до Пикасо“ бе с ясни препратки към романа на Достоевски – целта й бе да представи Злото отвъд социалните условия, престъплението и метафизичните терзания чрез музиката, литературата и изобразителното изкуство. Комисарят на изложбата Жан Клер – член на френската Академия, бе поставил „Луцифер” в самото начало на експозицията, разположена на втория етаж на музея.

Картината е участвала в редица престижни международни изложби: „Немско изкуство около 1900 година” (Берлин, 1972), „Царството на духа. Развитието на немския символизъм 1870 – 1920” (Франкфурт, Бирмингам и Стокхолм, 2000 г.), „История на меланхолията” (Париж, 2005, Берлин, 2006), „Франц фон Щук. Модерният Луцифер”. (Тренто, Италия 2006-2007), „Шедьоврите на Франц фон Щук” (Мюнхен, 2008-2009) и др.

Символистичната картина ни дава представа за особеното място, което творчеството на този художник заема в развитието на западноевропейските процеси в изкуството през 90-те години на ХІХ век. То е близко до английските прерафаелити, френските символисти, немските идеалисти, както и до френския вариант на сецесиона.

„Луцифер” принадлежи към т. нар. „тъмно-монументален” период от живописта на известния немски символист и представя едно от често срещаните в творчеството му изображения на „човека-демон”. За монументалното въздействие на картината допринасят внушителният формат на платното 161/152 см, и композицията, както и мрачните сиво-сини тонове.

Щук (1863-1928), когото приживе наричали „Принцът на художниците”, е един от основоположниците на Мюнхенския сецесион. Той е сред знаковите фигури в западноевропейската живопис от края на 19 век. Бил е особено пристрастен към религиозно-мистичните сюжети и представянето на герои и божества от античната митология. Освен „Луцифер“, сред най-известните му картини са „Грехът”, „Войната”, „Пророкът”, „Изкушение”, „Разпятие”. Негови картини притежават Националната галерия за модерно изкуство в Рим, музеят „Ван Гог” в Амстердам, Мюнхенската пинакотека, „Ермитажът” в Санкт Петербург.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах