Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Денерис с „Чайка” в София (видео)

Гледаме световен театър на кино, на живо и безплатно онлайн

Емилия Кларк като Нина Заречная в сцена от „Чайка” - Денерис с „Чайка” в София (видео)

Емилия Кларк като Нина Заречная в сцена от „Чайка”

Блестяща и лъчезарна в своята искреност е Емилия Кларк като Нина Заречная в „Чайка“ на Чехов, пише „Варайъти“. Този месец ще гледаме актрисата, най-популярна с ролята си на Денерис в „Игра на тронове“, като Чехова героиня на екран в София наред с още спектакли от световната театрална сцена. Представленията са част от програмата „Световен театър в София“ (4 – 21 юни) и за поредна година записи ще бъдат излъчвани на киноекрани в столицата.

За разлика от безброй по-опитни сценични актьори, които са попаднали в капана на болката на Нина и нейната безпомощна, безнадеждно несподелена любов, Емилия Кларк е почти безстрастна, отбелязва критиката.

„Чайка“ е прочит на режисьора Джейми Лойд („Сирано дьо Бержерак“), който представя семпла откъм декори и сценични ефекти продукция. Фонът е проста дървена плоскост, а актьорите „са почти безжизнени“ и това създава хипнотичен фокус върху лицата и емоциите на персонажите, пише „Гардиън“ и дава 4/5 звезди на спектакъла. Останалите роли са поверени на Индира Варма (също позната от „Троновете“), Том Рис Харис, Сара Пауъл и други.

Театър на живо

Откриването на „Световен театър в София“ ще бъде с представление на живо – „Да яздиш облак“ на 4 юни, на сцената на „Топлоцентрала“. Най-новият документален спектакъл на Раби Мруе разказва историята на Ясер Мруе, брат на режисьора, когото ще видим като солов артист на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговите спомени и заедно образуван картина на политическото развитие в Ливан. Ясер отказва да гледа филми или театър, тъй като след раняването е загубил способността си да различава фикция от реалност и изпитва страх.

Представлението ще се играе на арабски език със субтитри на български и английски.

Следващият спектакъл от програмата на живо е „Любов“ на Пипо Делбоно, който ще бъде представен на 8 юни от 19,30 ч. на сцената на Сатиричния театър. „Любов“ е покана към зрителите за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка Португалия – страна, потопена в образи на силна меланхолия, с език и музика, наситени с фина мекота. Въздействащото звучене на португалското фадо експлодира в енергичните изблици на певците, а хипнотичният глас на Делбоно изпълнява стихове на един от най-големите поети на ХХ в. (Карлус Друмонд ди Андради, Жак Превер, Райнер Мария Рилке и др).

У нас идва също „Животът е сън“, най-новата продукция на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод. Реализиран съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид, спектакълът ще се играе на 15 юни от 19 ч. в Народния театър. Двамата театрали са познати у нас, българската публика вече е гледала тяхната адаптация на Шекспировите „Дванайсета нощ“ и „Както ви харесва“. Този път те предлагат своя прочит на пиесата на Калдерон от 17. век, наричан още „испанския златен век“, с теми като свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Театър на кино

И тази година продукции на „NT Live“ ще бъдат представени в програмата под формата „театър на кино“. На големия екран ще гледаме „Чайка“, дебюта на Емилия Кларк на „Уест Енд“. Прожекцията е на 21 юни в „Синема Сити“ в Мол ъф София.

На 14 юни в същата кинозала ще се състои единствената прожекция на „Животът на Пи“, постановка по едноименния роман от Ян Мартел. Спектакълът на Макс Уебстър предлага оригинално съчетание на завладяваща актьорска игра във взаимодействие с театрални кукли и модерни визуални ефекти. Историята вече е позната на зрителите от филмовата адаптация на Анг Лий, за която получава „Оскар“ за режисура.

Театър онлайн

В програмата на „Световен театър“ тази година са и стрийминги със свободен достъп. Включени са общо пет заснети спектакъла – „Сън в лятна нощ“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, „Крал Юбю“ на Деклан Донелан и Ник Ормерод, „Мирис на човек“ и „Терцет – жените на Жигмонд Мориц“ на Театър Мадач, Будапеща и „След битката“ на Пипо Делбоно. Всички те ще бъдат достъпни на сайта viafest.org в рамките на 72 часа от датата на излъчването си.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90