Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Денкоглу за дишане – тази неделя

Един от любимите софийски фестивали започва, на открито и без автомобили

В Детската зона ще има работилници за изработка на играчки, за геометрия, експерименти със сложни триизмерни фигури, творилница за рециклиране на употребявани CD-та, рисуване на открито, както и свободни игри. Снимка: Яна Пункина - Денкоглу за дишане – тази неделя

В Детската зона ще има работилници за изработка на играчки, за геометрия, експерименти със сложни триизмерни фигури, творилница за рециклиране на употребявани CD-та, рисуване на открито, както и свободни игри. Снимка: Яна Пункина

„София диша“, един от най-популярните фестивали на открито в столицата, започва за поредна година в неделя. Първата точка, където автомобилният трафик ще бъде спрян, а уличните платна и паркчетата край тях ще се напълнят с възрастни, деца и изкуство, е ул. „Иван Денкоглу“ в неделя.

Локацията обаче не се ограничава само до една улица – фестивалният дух ще се простира на нея от ул. „Цар Асен“ до ул. „Цар Самуил“, на „Лавеле“ (от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Алабин“); на „Княз Борис I“ (от „Алабин“ до „Солунска“); на „Цар Самуил“ (от „Иван Денкоглу“ до „Солунска“) и на „Бистрица“ (от „Цар Самуил“ до бул. „Христо Ботев“).

„София диша“ отново залага на богата културна програма. Този път обаче локациите са разделени и тематично – на общо пет части. Това са Творческа зона Staropramen; Базарна зона; Релакс зона; Спортна Зона Decatlon и Детска зона.

Всяка от тематичните зони застава зад специално избрана обществена кауза. Творческата зона е в подкрепа на творческите таланти в България; Базарната зона – на творческите индустрии в България; Релакс зоната – на хората в неравностойно положение; Спортната Зона – на здравословния начин на живот, а Детската зона се съсредоточава върху превенцията на насилието над деца.

На „Денкоглу“ ще видим живописна изложба на Анжела Пенчева и Алекс Николов, фотографиите на Ели Цонова, запазено е място за библиотека с български комикси, стендъп комедия, DJ сет и късометражно кино, както и, разбира се – за литература. От „Жанет 45“ организират ателие по рисуване с Ромина Беневенти и Яна Якова, а „Колибри“ – публично четене и среща с писателите Тео Чепилов, Андрей Велков и Станислава Кара.

А в Детската зона ще има работилници за изработка на играчки, за геометрия, експерименти със сложни триизмерни фигури, творилница за рециклиране на употребявани CD-та, рисуване на открито, както и свободни игри.

Пълната програма за неделя, 7 август, можете да видите тук.

В следващите недели на август „София диша“ продължава пътешествието си из града – на 14-и фестивалът е на „Московска“, а на 21-и – на „Княз Александър I“. За първи път от съществуването си събитието няма да се случи на „Шишман“ – където започна в една августовска неделя през 2010 г. За сметка на това то никога не е затваряло за автомобили булевард. Сега това ще стане на 28-и, когато „Александър Стамболийски“ ще е домакин на „София диша“ в отсечката си от бул. „Христо Ботев“ до църквата „Света Неделя“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах