Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Денонощната книжарница в НДК отваря през лятото

Създаването й ще струва 260 хил. лв.

Помещението на НЦК ще е в южната част на Националния дворец на културата. - Денонощната книжарница в НДК отваря през лятото

Помещението на НЦК ще е в южната част на Националния дворец на културата.

Националният център на книгата към НДК ще разполага с денонощна книжарница и място за четене, разположена в южната част на Двореца. Новината съобщи директорът на НДК Мирослав Боршош и показа пред медиите помещението – то в момента е в съвсем начален етап на ремонтите. Очакванията са мястото, подготвяно като най-големия дом на книгата не само в България, но и на Балканите, да бъде открито за посетители до три месеца.

Забавянето на физическото пространство на Националния център на книгата идва заради процедурите около обществената поръчка – изчислена на 260 хиляди лева. До лятото обаче то със сигурност вече ще функционира, твърдят от НДК.

Центърът ще е постоянен домакин и на разнородни литературни събития. Амбицията е в него да има четения, представяния и разговори от понеделник до петък, стана ясно от думите на Светослав Желев, поел ръководството на структурата.

Освен книжарница, разполагаща и с читалня в библиотека, Центърът на книгата ще има и детски кът.

Боршош описа бъдещото напълно ремонтирано помещение като най-голямата литературна сцена в България и показа пред журналисти как ще изглежда то в цялост – просторно, с много светлина, огледала по вътрешната стена, рафтове с книги навсякъде, места за сядане и отдих, както и занимателен „отдел“ за най-малките, където често ще бъдат канени хора, които да четат или разказват на децата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС