Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да помним жертвите, да почитаме героите, да не забравяме злодеите

Денят на Европа, Победата и паметта

Въпреки каубойския си вид, Бисер Киров изпълни руска и българска песен за Победата и за Альоша. Снимки: Авторът - Да помним жертвите, да почитаме героите, да не забравяме злодеите

Въпреки каубойския си вид, Бисер Киров изпълни руска и българска песен за Победата и за Альоша. Снимки: Авторът

„Ние сме против евреите, англосаксонците и циганите!“, заявява разпалено възрастен мъж, издигнал като хоругва портрет на Сталин. Това се случва днес, пред паметника на Червената армия в Княжеската градина, докато по високоговорителите мъжествен глас обявява с левиатанова тържественост поднасянето на цветя от името на Еврейското дружество „Шалом“.

Събрали са се вероятно над 1000 души, за да отбележат 71 години от края на Втората световна война в Европа, който всъщност е ден по-рано, но СССР и Русия го празнуват на 9 май. Цветя бяха оставени и от посолствата на някои бивши съветски републики, от Китай, Куба, КНДР и Венецуела.

На същата дата други хора празнуват Деня на Европа, но на това място такива не се забелязват – има само руски, български и червени знамена със сърп и чук.

Руснаците наричат 9 май День Победы и отбелязват капитулацията на Германия пред обединените сили на съюзниците. През последните години имената на съюзниците не се споменават. Колкото и голям да е приносът на СССР, победата бе извоювана със съвместни усилия. Включително и български – 12 587 наши сънародници оставят костите си по бойните полета в Югославия, Унгария и Австрия. За тях обаче цветя няма.

Депутати от БСП и „Атака“, както и много граждани, поднесоха букети пред паметника на Червената армия и много граждани, но само един букет пред паметника на загиналите в Отечествената война в парка „Заимов“. Не се намериха патриоти – нито от така наречените, нито истински, които да оставят едно цвете на паметната плоча на българите, загинали във войните в градинката на църквата „Св. Николай“.

Често се повтаря, че в тази война България е въвлечена „без на практика да е предприела бойни действия“. Обаче по време на война невинните жертви обикновено са главно сред цивилните, защото зверствата много често служат като оправдание за нови зверства. За съжаление, някои действия по време на българското „присъствие“ в Северна Гърция никак не са оставили добри спомени у съседите.

Не бива да забравяме, че Денят на Европа и Денят на Победата са свързани. Без Победата нямаше да имаме Европа, но и без Европа – а и без помощта на Америка – нямаше да имаме Победата. Общото в двата дни е паметта. Днес трябва да се поклоним пред паметта на невинните жертви и героите, но и да не забравяме Кой започна войната – Хитлер и Сталин, с подялбата на Полша.

Ако бяхме вярващи, щяхме да завършим с парафраза на известната молитва на Вонегът:

„Господи, дай ми сила да помня жертвите, да почитам героите и да не забравям злодеите – и най вече мъдрост да ги различавам едни от други.“

Ето кого видяхме в множеството пред Паметника на съветската армия в 10 сутринта:

2

3

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров

Светлана Шаренкова

Светлана Шаренкова, издател на вестник „Русия днес“, председател на Форум „България-Русия“

5

6

7

8

Борислав Цеков от Института за модерна политика

9

10

11

13

Кристиян Вигенин от БСП

12

13a

13b

Депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов

Депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов

15

Пред паметника на загиналите в „Отечествената война 1944-1945“ в парка „Заимов“ нямаше никой нито от БСП, нито от Атака, нито от ГЕРБ, нито от Реформаторския блок, нито от която и да е българска политическа партия. Единствено самотен венец, оставен от Английската гимназия:

16

Плочата в памет на загиналите за родината български воини 1941-1945 открихме забравена до обяд. Да се надяваме, че в по-късните часове някой ще се сети и за българските жертви, загинали за свободата на Европа:

17

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах