Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Денят се прощава с морето зад Корабите на Синеморец

Като филм на Бертолучи е – вълните пеят своята песен, чайките прелитат над брега с отчаян крясък…

Българското море е източно. Това означава, че не можете да снимате залези. Само изгреви.  - Денят се прощава с морето зад Корабите на Синеморец

Българското море е източно. Това означава, че не можете да снимате залези. Само изгреви.

„Корабите“ са две скали близо до северния бряг на Синеморец, кръстени така заради интересната си форма. Намират се там, където вълните се разбиват в каменистия бряг, а слънцето уморено се скрива зад хоризонта. Заедно с последните слънчеви лъчи, си отиват и ярките цветове на водата – лазурното синьо постепенно избледнява, за да покрие скалите с тъмна пелена.

Сред спокойствието на пейзажа се открояват само те – пазителите на брега, които подобно на двама верни приятели са тук от векове.

Да наблюдаваш как денят се прощава с морето, а Странджа за кратко засиява в огнено червено, е магическо усещане. Прилича на кадър от филм на Бертолучи – вълните пеят своята песен, чайките прелитат над брега, напомняйки за себе си с отчаян крясък, вятърът се надбягва с морската пяна… Приказка!

До тях се спуска тясна пътечка.

До „Корабите“ се стига, след като се спуснете по тясна пътечка почти до ръба на скалите.

Как да стигнете

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Въпреки че се намират в самия Синеморец, „Корабите” не са много популярни в селото, затова не разчитайте местните да ви упътят. Няма и табели. За да ги откриете, трябва да тръгнете по основната улица на Синеморец, която води към плажа Бутамята. Точно преди улицата да завие надясно към намиращия се наблизо 5-звезден хотел, има отбивка и вляво – в далечината ще видите един недостроен хотел, който е почти на ръба на скалите – точно в подножието му са „Корабите”. До тях се спуска тясна пътечка.

Вижте още

Устието на р. Велека
Устието на р. Резовска
Лилиите на Аркутино
Плажът Силистар

Фотосъвет

Българското море е източно. Това означава, че не можете да снимате залези. Само изгреви. Ако искате да направите красиви снимки на „Корабите”, трябва да дойдете много рано сутрин – още преди слънцето да се е показало над хоризонта. Другият вариант е да издебнете момента, в който то скрива и скалите се оцветяват в цветовете на залеза. Ако имате късмет морето да е спокойно, ще можете да заснемете красиви отражения по гладката повърхност.

Любопитно

Залезите и изгревите над Синеморец са сред онези ценни моменти, в които човек може да се почувства щастлив без причина. В случай че някой ден имате път към Синеморец, разходете се до „Корабите”, за да послушате вълните. Там те звучат различно. И имат какво да ви разкажат.


Бел. ред. – откъсът е част от „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова. Книгата поредна седмица е в Топ 10 в класациите за литература у нас.

Otbivki2

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах