Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Денят започва с култура. Но без Георги Ангелов

Мястото му ще бъде заето от гост-водещи

Георги Ангелов ще се фокусира върху другите предавания, които води - „История.BG“ и „Библиотеката“. - Денят започва с култура. Но без Георги Ангелов

Георги Ангелов ще се фокусира върху другите предавания, които води - „История.BG“ и „Библиотеката“.

Георги Ангелов напуска „Денят започва с култура“ на БНТ, съобщават от държавната телевизия. Водещият – чието присъствие в това предаване така подразни двукратния министър на културата Вежди Рашидов, че му отправи заплаха – твърди, че иска да се фокусира върху другите два формата в медията, на които е лице. 

„Бих искал да съсредоточа усилията си върху „История.BG“ и „Библиотеката“, тъй като и двете предавания изискват специфични познания – казва Георги Ангелов в прессъобщение на БНТ. – Разбира се, винаги с удоволствие ще сътруднича на „Денят започва с култура“, особено по отношение на литературата и музиката. В крайна сметка, в областта на културата, мога да кажа, че ние сме един голям общ екип в БНТ.“

За негово място в сутрешния арт блок засега няма да бъде търсен титуляр – ще се редуват публични личности от културата. Целта на инициативата е да предостави широк спектър от гледни точки, близки до интересите на гост-водещите, твърдят от БНТ. До екранната партньорка на Георги Ангелов – Анна Ангелова – първата седмица излиза главният редактор на „L`Europeo“ Димитър Стоянович. Той е сценарист на десетки игрални, серийни и документални филми, телевизионни предавания. Димитър Стоянович бе главен сценарист и на кампаниите на БНТ – „Великите българи“, „Голямото четене“ и „Българските събития на XX век“.

„Присъствието на Георги Ангелов в „Денят започва с култура“ е концептуално. Като водещ на сутрешния културен слот на БНТ1 той вдигна високо летвата със своята ерудиция и богат телевизионен опит. Смятаме, че гост-водещите ще ни подскажат в каква посока да търсим избора на неговия приемник“, коментира програмният директор на БНТ Севда Шишманова.

Америка за България

Поканата за гост-водещи на „Денят започва с култура“ са приели медийният експерт Георги Лозанов, фотографът Михаил Заимов, писателят Йордан Ефтимов, художникът Чавдар Гюзелев, драматургът и писател Георги Тенев, главният редактор на „Портал за култура“ Тони Николов, композиторът Петър Дундаков.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах