Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Денят започва с култура. Но без Георги Ангелов

Мястото му ще бъде заето от гост-водещи

Георги Ангелов ще се фокусира върху другите предавания, които води - „История.BG“ и „Библиотеката“. - Денят започва с култура. Но без Георги Ангелов

Георги Ангелов ще се фокусира върху другите предавания, които води - „История.BG“ и „Библиотеката“.

Георги Ангелов напуска „Денят започва с култура“ на БНТ, съобщават от държавната телевизия. Водещият – чието присъствие в това предаване така подразни двукратния министър на културата Вежди Рашидов, че му отправи заплаха – твърди, че иска да се фокусира върху другите два формата в медията, на които е лице. 

„Бих искал да съсредоточа усилията си върху „История.BG“ и „Библиотеката“, тъй като и двете предавания изискват специфични познания – казва Георги Ангелов в прессъобщение на БНТ. – Разбира се, винаги с удоволствие ще сътруднича на „Денят започва с култура“, особено по отношение на литературата и музиката. В крайна сметка, в областта на културата, мога да кажа, че ние сме един голям общ екип в БНТ.“

За негово място в сутрешния арт блок засега няма да бъде търсен титуляр – ще се редуват публични личности от културата. Целта на инициативата е да предостави широк спектър от гледни точки, близки до интересите на гост-водещите, твърдят от БНТ. До екранната партньорка на Георги Ангелов – Анна Ангелова – първата седмица излиза главният редактор на „L`Europeo“ Димитър Стоянович. Той е сценарист на десетки игрални, серийни и документални филми, телевизионни предавания. Димитър Стоянович бе главен сценарист и на кампаниите на БНТ – „Великите българи“, „Голямото четене“ и „Българските събития на XX век“.

„Присъствието на Георги Ангелов в „Денят започва с култура“ е концептуално. Като водещ на сутрешния културен слот на БНТ1 той вдигна високо летвата със своята ерудиция и богат телевизионен опит. Смятаме, че гост-водещите ще ни подскажат в каква посока да търсим избора на неговия приемник“, коментира програмният директор на БНТ Севда Шишманова.

Поканата за гост-водещи на „Денят започва с култура“ са приели медийният експерт Георги Лозанов, фотографът Михаил Заимов, писателят Йордан Ефтимов, художникът Чавдар Гюзелев, драматургът и писател Георги Тенев, главният редактор на „Портал за култура“ Тони Николов, композиторът Петър Дундаков.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС