Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Депутати от руската Дума: В Украйна се бием против содомията

Авторът на закона срещу ЛГБТ пропаганда смята, че борбата с нетрадиционните отношения е най-важната тема в Русия

В Русия били задължителни „библейския тип мислене, многодетните семейства и християнската нравственост“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Депутати от руската Дума: В Украйна се бием против содомията

В Русия били задължителни „библейския тип мислене, многодетните семейства и християнската нравственост“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите от руската Дума обсъдиха закона за така наречената „гей пропаганда“. Изказванията им, публикувани в протокол от вчерашното заседание на Думата, блестят с „открития“ по темата за така наречените „нетрадиционни сексуални отношения“ и са показателни как се установява новият тип цензура в Руската федерация.

Всички участвали в дебатите депутати и поканените „представители на обществеността“ заявяват в предисловията си едно и също – този закон е „не само защита на абстрактните традиционни руски ценности, но и преден пост на отбраната в духовната война със Запада“. Дори повече – според мнозина от изказалите се законът против „гей пропагандата“ е пряко следствие от „специалната военна операция в Украйна“ и ще помогне на Русия да „постигне победа срещу Украйна и срещу новия световен ред“.

Говорителят на Думата Вячеслав Володин заяви, че по данни на държавната руска социологическа агенция ВЦИОМ през последните години два пъти повече руски граждани съзират гей пропаганда в медиите и в обществото. (Всъщност според данните на ВЦИОМ се е удвоил процентът на откриващите такава пропаганда – от 6 е скочил на 13%. 80% от всички запитани са казали, че не са се сблъсквали с подобно нещо. – бел. ред.)

Авторът на законопроекта, депутатът от „Единна Русия“ Александър Хинщейн, смята, че „борбата с нетрадиционните отношения е най-важната тема в Русия“. В изказването му се промъкват думи, използвани в последната публична реч на Путин след анексията на четирите украински области:

„Днес воюваме за това в Русия да има майка и татко, вместо родител едно, две и три. На Запад се случва истинска ЛГБТ революция“.

Като илюстрация на думите си Хинщейн е показал пред Думата корици на популярни книги и филми, в които има еднополови връзки, споменал е, че в сатиричната анимация „Южен парк“ (South Park) има герой педофил, а в детското филмче „Прасето Пепа“ има персонаж с еднополови родители. Хинщейн е цитирал и несъществуващи данни, че „в западните страни насила налагат на децата джендърни свободи и ги принуждават да си сменят пола“.

За да успокои страстите, депутатът е уточнил, че класическата литература ще бъде пощадена. Според него „Лолита“ не може да бъде пропаганда на педофилията, защото героят завършва трагично.

„Кой би искал да повтори такава съдба?“, риторично е попитал Хинщейн.

Ръководителят на президентския Съвет по правата на човека Валерий Фадеев е заявил, че „гей пропагандата“ противоречи на Конституцията на Русия в частта, в която тя забранява установяване на държавна и задължителна идеология.

„Имаме си работа с идеология – казва той. – ЛГБТ, джендър, радикален феминизъм, радикален екологизъм. Това е пакет идеи, комплектован неотдавна.“

Според него тази „идеология“ е станала оръжие на САЩ срещу другите страни и е налагана насилствено.

Лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов е забелязал противоречието и е заявил, че членът за недопускане на идеология в Конституцията е погрешен и в Русия трябва да има задължителна държавна идеология. Според него тече война на възгледите за света и отклонението от „правилните“ възгледи трябва да се наказва като престъпление.

Идеята, че наказанията за ЛГБТ пропаганда трябва да бъдат по-жестоки, е поддържана от всички дебатиращи. Свещеникът Андрей Ткачов с апломб е заявил, че законът против ЛГБТ е равен на огромна военна победа.

„Когато тази война завърши, духовната война ще продължи“, твърди той, като допълва, че „ако загубим децата, руските войници няма за какво да воюват“.

А залогът според него е задължителният за Русия „библейски тип мислене, многодетни семейства и християнска нравственост“. Заради присъствието на депутати с различни вероизповедания, Ткачов е променил последното си твърдение и е уточнил, че е имал предвид „единобожие“.

Певицата Олга Кормухина, която също се е изказала пред депутатите, е започнала речта си с думите:

„Така засвидетелствам позицията си пред Бог“.

Нейното предложение е да се отнемат всички държавни награди от ЛГБТ творците и да им се забрани да се изявяват където и да е в културата. Освен това Кормухина настоява всяка творческа организация да създаде надзорен орган, който да следи за нравствеността.

Писателят Юрий Поляков се оплака пред депутатите, че патриотичните културни дейци не са получавали същите награди и премии, които са взели техни колеги, критикуващи Русия след началото на войната.

„Лауреатите на „Голямата книга“ или активно се изказаха против операцията, или избягаха с проклятия. Време е да се поставят на едно ниво с тях пренебрегваните досега писатели. Дайте ни възможност да застанем на равна нога с нарушителите“, поиска Поляков.

„Православният олигарх“ Константин Малофеев, известен с подкрепата си за идеята за „руския свят“, предложи да се отмени терминът ЛГБТ и да се използва думата „содомия“.

Чеченският писател и политик Джамбулат Умаров е заявил, че народите на Кавказ и другите руски републики са се обединили около руската ос точно заради традиционните ценности.

„В борба със сатанизма, а содомията е сатанизъм, загиват нашите братя и синове на украинска земя“, заявил Умаров.

Всички участвали в дебатите са на възраст над 40 години. Не е било допуснато изслушване на нито един представител на ЛГБТ общността.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС