Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дерек Хан с Бетовен и Сибелиус в София

Американският пианист свири на 5 ноември под диригентската палка на Мартин Пантелеев

Дерек Хан е свирил с диригента Йехуди Менухин, а от началото на новия век е реализирал турнета в Европа и Сащ с Московската филхармония, с Лондонската и Берлинската филхармонии. - Дерек Хан с Бетовен и Сибелиус в София

Дерек Хан е свирил с диригента Йехуди Менухин, а от началото на новия век е реализирал турнета в Европа и Сащ с Московската филхармония, с Лондонската и Берлинската филхармонии.

Бетовен и Сибелиус завладяват зала „България“ на 5 ноември със звуците на американския пианист Дерек Хан. Под диригентството на Мартин Пантелеев, заедно със Софийската филхармония и с помощта на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Хан ще демонстрира елегантния си стил на свирене и понякога изненадващите си интерпретации на класически творби.

В залата ще зазвучи Сюита „Крал Кристиан II“ на Сибелиус, а българските слушатели ще могат да чуят и композиция на диригента Пантелеев – „Синята планета“. Върхът на програмата идва с Людвиг ван Бетовен – Концерт за пиано № 3 и Фантазия за пиано, хор и оркестър, в чието внушително звучене ще се включи и хорът „Светослав Обретенов“.

Дерек Хан е сред водещите имена в американската клавирна школа – със своя елегантен и шлифован, но и пълен с изненади и предизвикателства маниер на музициране. Роден е в САЩ, в семейството на китайски емигранти. На 18 години вече е завършил Джулиард в класа на Илона Кабос. Големият му пробив идва през 1977 със спечелването на Първа награда на Международния конкурс за пианисти в Атина. Кариерата му тръгва стремително нагоре и през 70-те и началото на 80-те той вече свири с водещи европейски и американски оркестри, изнася рецитали по цял свят (Ню Йорк, Буенос Айрес, Амстердам, Милано, Лондон, Варшава, Москва), гради име и като камерен музикант.

Свирил е с диригента Йехуди Менухин, а от началото на новия век е реализирал турнета в Европа и Сащ с Московската филхармония, с Лондонската и Берлинската филхармонии, с Камерата Залцбург, с Варшавската филхармония, със Симфоничния окестър на Санкт Петербург, с Филхармонията на нациите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg