Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дерматоложка от Дубай финансира „Дякон Левски“

Пожелавам на всички родители да спонсорират филм, за да осъществят мечтите на децата си, казва д-р Филипова

Симеон Филипов в сцена от филма "Дякон Левски". - Дерматоложка от Дубай финансира „Дякон Левски“

Симеон Филипов в сцена от филма "Дякон Левски".

Държавата ли е финансирала филма „Дякон Левски“, се наложи да обяснява министърът на културата Вежди Рашидов тази седмица в парламента. Въпросът беше излишен, защото в медиите преди около година отново течеше бурна полемика около тази лента, но между създателите й. Държавата отказа да субсидира продукцията, затова средства за снимки бяха събирани с SMS-и и от частни дарители. Парите на определен етап бяха малко, а между продуцентите избухна скандал за лични цели ли се харчи събраното. Последваха шумни раздели и обвинения. 

Най-голямата сума за „Дякон Левски“, оказва се, е дала докторка, която впоследствие става продуцент на лентата. Това е Златина Филипова, която работи като естетичен дерматолог в Дубай. Нейният син Симеон изпълнява ролята на Левски като дете във филма.

В интервю за Би Ти Ви, излъчено в събота сутринта, д-р Филипова разказа, че сама е потърсила режисьора Максим Генчев: „Написах му, че искам да му изпратя снимки на едно дете, което има очите на Левски. Казах, че това дете има интерес към актьорската професия, занимава се с театър. Той (Максим Генчев – бел. ред.) поиска да получи клип. Синът ми участваше в една детска пиеса, в която играеше туба с петрол. Максим каза, че е видял едно светло, слънчево, русо дете… и нищо повече.“

Семейство Филипови с малкия Симеон, който изпълни ролята на Левски като дете.

Семейство Филипови с малкия Симеон, който изпълни ролята на Левски като дете.

За да сбъдне мечтата на сина си д-р Филипова създава продуцентска компания и тегли заем от банка в размер на 1,5 млн. лв.

„Разговарях с Максим и му казах, че каквото и да правя, не мога да извадя и предложа за снимките 2,5 млн.лв. И той тогава каза, че ще го снимаме с половината – разкрива докторката по Би Ти Ви. – Решението беше взето, за да може филмът да стане.

В момента, в който научих, че се снима филм за Левски, бях много развълнувана и се опитах още в самото начало да помогна с каквото мога, защото разбрах, че част от средствата се събират с дарения.“

Максим Генчев намерил роля в „Дякон Левски“ и за докторката. Златина Филипова и съпругът й смятат да финансират филми само с участието на сина им.

„Пожелавам на всички родители да спонсорират един филм, за да могат да осъществят мечтите на децата си. Всичко, което се прави в името на детето, е свещенодействие“, казва Филипова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90