Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дервиш върти света в Театър „Азарян“

Танцьорът Зия Азази излиза за пети път със спектакъла Neo Dervish пред столичната публика

Зия Азази е танцувал в последните осем години в над 40 държави, изнесъл е повече от 450 представления в 230 града. Снимки: Стефан Щерев, 3inSpirit - Дервиш върти света в Театър „Азарян“

Зия Азази е танцувал в последните осем години в над 40 държави, изнесъл е повече от 450 представления в 230 града. Снимки: Стефан Щерев, 3inSpirit

Ако в древността дервишите са пътували по света като мисионери на суфизма, днес има дервиши, които пътуват, разпространявайки естетиката на танца. Един от тях скоро ще ни потопи отново в мистиката на танца: Зия Азази. Турският артист ще се завърти около своята ос, за да осъзнаете, че не той се върти, а светът, и заедно с него и вие – неговите зрители. Сцена за тази въртяща се вселена ще даде НДК, Театър „Азарян“, на 26 ноември.

Спектакълът на Азизи, наречен Neo Dervish, вече бе видян от мнозина у нас. За пръв път българската публика изпита неговата магия през юни 2016-а в Народния театър – и сега, поради нестихващия интерес, представлението ще бъде показано отново в София, за пети път.

Дервишите са последователи на големия ислямски поет Руми, живял в Коня преди около 700 години. А танцът сема пресъздава култова церемония, при която се осъществява връзка с Бог. Дясната си ръка дервишите държат изпъната нагоре – така те получават благославия от небето, която свързват със земята чрез лявата си ръка, отпусната надолу. Въртейки се на лявата пета, все повече засилват оборотите, достигайки до екстаз. Въртящите се тела образуват съзвездие, което се движи и около собствената си ос. Възможно е танцът на дервишите да е взаимстван от старите питагорейски школи, където изучавали танци, при които всеки се движел по начин, характерен за определена небесна планета, която се вярвало, че представлява.

Зия Азази е танцувал в последните осем години в над 40 държави, изнесъл е повече от 450 представления в 230 града. Роден в Антакия, Турция, днес той живее и работи по цял свят, но центърът, около който се върти светът му, е Виена. От 1990 до 1994 г. създава първите си хореографски спектакли в Държавния театър на Истанбул, след това практикува и изследва – мистично и научно – танца на дервишите. През 1999-а получава признание за най-добър танцьор на годината в Австрия. Създава множество проекти с артисти от цял свят. През 2012 г. участва в откриването на Олимпийските игри в Лондон. Представял е спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд.

Съавтор на Азизи в спектакъла, който предстои в София, е Стефан Ненков (3inSpirit), режисьор и продуцент на Neo Dervish. Музиката в представлението ще звучи на живо – ще чуем Бурак Малчок в изпълнение на традиционния суфи музикален инструмент най, в бенда са още джаз музикантът Александър Петров (тъпан) и Иван Шопов (електронна музика). В спектакъла участва и актьорът Валентин Ганев.

„Ако си навсякъде, си никъде. Ако си някъде – си навсякъде“, цитира Валентин Ганев поета Руми.

В София Зия Азази ще изнесе и 4-дневен уъркшоп – от 28 ноември до 1 декември той ще покаже как дервишите разширяват собствените си граници.

Спектакълът Neo Dervish ще бъде представен на 26 ноември в столичния Театър „Азарян“, НДК, от 18 ч. 

Още кадри от спектакъла Neo Dervish:


Вижте още: НАЙ-ЧЕТЕНИЯТ ПОЕТ В АМЕРИКА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg