Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Десет часа музика на живо за Трети март в Зала „България“

Маратон с творби на български композитори за националния празник

Концертите на ученици и студенти са в Камерната зала, а кулминацията на празненствата ще бъде в Зала „България“. Снимка: Софийска филхармония - Десет часа музика на живо за Трети март в Зала „България“

Концертите на ученици и студенти са в Камерната зала, а кулминацията на празненствата ще бъде в Зала „България“. Снимка: Софийска филхармония

Целодневна третомартенска програма предлага Концертен комплекс „България“ по повод 145-годишнината от Освобождението на страната ни. Традиционният музикален маратон „Обичам българската музика!“ и тази година ще представи камерни творби от любими класически и съвременни композитори в изпълнение на ученици от музикалните училища в страната и студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Общо концертната програма ще бъде с продължителност около 10 часа.

Кулминацията е в 19 ч., когато на голямата сцена на Зала „България“ ще излезе камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков. Заедно с Националния филхармоничен хор те ще представят програма, която включва „Адажио“ на Красимир Кюркчийски, „Севдана“ на Георги Златев – Черкин със солист цигуларя Стоимен Пеев, „Вратите на съня“ на Георги Арнаудов, „Ръченица“ и „Тебе поем“ на Добри Христов, „Пет български танца“ на Емил Табаков и други.

Началото на празничната програма е в 11 ч., когато ученици от НМУ „Любомир Пипков“ – София и НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив ще представят в камерната зала „Китка народни ритми“, аранжимент за ударни инструменти.

Час по-късно на същата сцена излизат други представители на двете музикални училища с програма с творби на Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин и други.

Ученици и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София заедно с колегите си от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и НУИ „Добри Христов“ – Варна започват концерта си в 13 ч.

След тях излизат ученици и студенти от НУИ „Добри Христов“ – Варна и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

В 15, 16 и 17 ч. са насрочени концертите на студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Пълната програма с концертите, програмите им и участниците в тях може да видите на сайта на Софийската филхармония.

Целодневната програма може да се посети с един билет, който важи за целия ден и за концертите в двете зали. Всички билети са на цена от 15 лв., а програмата ще може да се проследи и чрез онлайн стрийминг. Пропускът до предаването на живо е на стойност 6,50 лв. Билетите са в продажба онлайн и на касата на Зала „България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg