Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Десет хиляди концерта за една година в Московското метро (видео)

На 15 подземни площадки всеки ден свирят и пеят до 50 различни групи и изпълнители

В отбелязването на годишнината от рождението на Маяковски под земята участва и група „Обними кита“. Снимка: mosmetro.ru  - Десет хиляди концерта за една година в Московското метро (видео)

В отбелязването на годишнината от рождението на Маяковски под земята участва и група „Обними кита“. Снимка: mosmetro.ru

От началото на проекта „Музика в метрото“ през май  2016 г. на площадките в московския подземен транспорт са се състояли над 10 хиляди концерта. За това съобщава Лента.ру по информация от официалния портал на кметството на руската столица. На 15-те площадки всеки ден свирят и пеят до 50 различни групи и изпълнители. При това графикът на изпълненията им е качен на сайта на Московския метрополитен.

Удобното време и място за своите програми артистите избират самостоятелно. Непречещите на придвижването на пътниците площадки са отворени в работните дни от 10 до 17 ч. и от 20 до 22, а в почивните — от 10 до 22 ч.

„Музика в метрото“ е първият проект от този вид в Русия, получил толкова мащабно развитие. Той бе дългоочаквано събитие за много градски музиканти, което сега могат официално да изнасят концерти на специално организираните площадки. За повечето артисти това е отличен шанс да покажат пред публика себе си и своята музика.

Музикалните концерти не са единствените културни събития в метрото. На 19 юли, в деня 124-ата годишнина от рождението на Владимир Маяковски, пътниците на Московския метрополитен станаха свидетели на друго културно събитие. Под сводовете на новата метростанция, наречена на големия поет, се състояха литературни четения в рамките на инициативата  #ПОЕЗИЯВМЕТРО.

Първата линия на Московското метро е открита през 1935 г. Днес системата му се състои от 13 линии с обща дължина 346,6 км и 206 станции, 44 от които са признати за обекти на културното наследство. Московското метро е на пето място по превоз на брой пътници годишно (след метрополитените в Пекин, Токио, Сеул и Шанхай).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90