Десет минути аплаузи за Софийската филхармония в Шанхай

Българите на турне в Китай с концерти-прожекции на „Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда“

Българските музиканти ще участват в осем концерта-прожекции в Китай. Снимка: Софийска филхармония - Десет минути аплаузи за Софийската филхармония в Шанхай

Българските музиканти ще участват в осем концерта-прожекции в Китай. Снимка: Софийска филхармония

Софийската филхармония замина на турне в Китай с шоуто „Star Wars A New Hope In Concert“ – филмова прожекция плюс изпълнение на жив оркестър. Гастролът на българските е по покана на „Дисни“. Първият концерт бе на 8 март в Шанхай, на сцената на „Шанхай Ориентал арт център“ с диригент японеца Кейтаро Харада, аплодиран 10 минути на финала, разказват представители на Филхармонията.

Сред публиката са присъствали официални гости от Китай и представители на „Дисни“, поздравили след концерта българските музиканти. В неделя към оркестъра ще се присъедини и диригентът Найден Тодоров, който междувременно изнесе два концерта в Германия с виолончелистката Камил Томас, носителката на „Грами“.

Събитието е било на една от петте сцени на „Шанхай Ориентал“. От откриването си през 2004-а, арт комплексън е приемал редица световни оркестри.

Осем са концертите-прожекции, на които Софийската филхармония ще изпълнява музиката на Джон Уилямс от „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“ в Китай. Освен в Шанхай, оркестърът ще свири и в градовете Ханджу, Вухан, Нанджинг, Чанша, Шенжен и Гуанджоу. Билетите за концертите са разпродадени напълно, съобщават от Филхармонията.

Bookshop 728×90