Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Десет мумии на крокодили откриха в Египет

Били са използвани в ритуали, посветени на бога на Нил Собек

Намерените скелети, дълги от 1,8 до 3,5 метра, са на нилски и западноафрикански крокодили. Снимка: Скрийншот от видео - Десет мумии на крокодили откриха в Египет

Намерените скелети, дълги от 1,8 до 3,5 метра, са на нилски и западноафрикански крокодили. Снимка: Скрийншот от видео

Десет мумии на крокодили – 5 цели тела и 5 глави – откриха археолози в Кубат-ал-Хава в южен Египет, съобщава Кралският белгийски институт по естествени науки. Останките са датирани в доптолемеевата епоха в 304 г. пр. н. е.

Влечугите са били използвани по време на ритуали за древноегипетския бог Собек, който защитавал хората от опасности, свързани с река Нил. Той бил изобразяван или като крокодил, или като човек с глава на рептил.

Намерените скелети са се съхранили много добре. Дълги са от 1,8 до 3,5 метра и са на нилски и западноафрикански крокодили.

Първоначално са били закопани на друго място, вероятно в пясъчни кариери, което им е позволило да изсъхнат по естествен път. След това останките са били разкопани и пренесени в Кубат-ал-Хава“, разказват археолозите.

В тялото на една от крокодилските мумии са открити гастролити – камъни в стомаха, които им помагат да пазят равновесие във водата. Това дава основание да се вярва, че животното не е било дисекцирано в процеса на мумификация.

Според Беа де Купере, архезоолог от Кралския белгийски институт по естествени науки, намирането на 10 запазени мумии на крокодили в недокосната гробница е изключителна находка. Досега са известни повече от 20 гробници с крокодилски мумии, но повечето от тях са отворени в края на ХІХ и началото на ХХ век и не са достатъчно добре проучени.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg