Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Десети ноември със „Сексът и комунизмът“ на Милена Фучеджиева

Желанието преди 1989 г. изглеждаше като любов, а всъщност беше свобода

Снимка: Милена Фучеджиева - Десети ноември със „Сексът и комунизмът“ на Милена Фучеджиева

Снимка: Милена Фучеджиева

Десети ноември е важна дата за Милена Фучеджиева. Най-новата причина за това ще се появи след броени дни, когато писателката ще представи новата си книга „Сексът и комунизмът“. Романът разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма.

Sex - Fuchejdieva

„Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота й в София или Париж се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода.

Романът проследява живота на три забележителни жени – Анастасия, Маруся и Лола. И трите принадлежат на различни поколения, но като че ли са затворени в една и съща клетка. Съвършено различни една от друга, но и едновременно много еднакви – животът е изискал от тях повече сила и смелост, отколкото може да прояви нежната половина на човечеството. Сексуално насилие, отчуждаване, болезнено приключване на приятелства, шпионаж в името на кариерата и семейството, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота им.

Семейство Карамихови се разпада под невидимия натиск на Държавна сигурност. Родителите на Лола са перфектната двойка. Маруся и Стефан обаче постепенно загубват любовта си, манипулирани от опасен мъж в сянка.

Около тази книга може би ще бъде повдигнат един от несъстоялите се у нас дебати за онова общество, което побързахме да забравим, но не и да анализираме задълбочено. Вероятно е назрял моментът да си дадем отговори на някои размили се в прехода въпроси, да поставим днешните герои в контекста на успехите и провалите им преди 1989 г. и кой знае – може би ще започнем на чисто.

Тъжната истина за реалистите обаче е, че 25 години след промените в България почти нищо не се е променило. В разрез със строгата соцатмосфера от страниците на романа ще „зазвучат“ на макс символите на свободата преди 1989 г. – парчетата на Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin, Pink Floyd… Къси поли, джинси Levi’s, скатани бутилки „Балантайс“ и прочие рядко срещани стоки от Корекома, скрита книга на Солженицин в шкафа, са сред първите признаци на предстоящия морален и духовен „преход“, чрез който героите отчаяно ще търсят своето спасение.

„Спасението е абсолютно забранено“, твърди Фучеджиева.

Премиерата на „Сексът и комунизмът“ ще бъде на 10 ноември от 19 ч. в „Плюс това“ в столицата. По време на събитието ще бъде представена изложба с кадри от фотосесията, създадена за корицата на изданието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС