Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

160 хиляди на протест в Барселона: Заповядайте, бежанци

Стига извинения, посрещнете ги сега, заявиха каталунците в демонстрация (снимки)

Протестът идва заради ангажимента на Испания да приюти 16 хиляди търсещи убежище хора от други държави от Европейския съюз, според квотната система, приета през 2015 г. Снимки: ЕПА/БГНЕС - 160 хиляди на протест в Барселона: Заповядайте, бежанци

Протестът идва заради ангажимента на Испания да приюти 16 хиляди търсещи убежище хора от други държави от Европейския съюз, според квотната система, приета през 2015 г. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Докато в България гоним бежанците, зачеркваме афганистански сираци и закопчаваме мигранти със свински опашки, в Барселона десетки хиляди хора се включиха в протест с искане към испанското правителство незабавно да изпълни ангажимента си за прием на хиляди бежанци.

Ада Колау, кметът на втория по големина град в Испания, призова местните да „изпълнят улиците“ и да участват в демонстрация под наслов volem acollir („Искаме да ги приветстваме“ на каталунски). Според полицията около 160 хиляди души са откликнали на апела в събота, предава „Гардиън“. Много от участниците по оживената Via Laietana са носили и плакати с текст:

„Стига извинения, посрещнете ги сега“.

Стига извинения, посрещнете ги сега!

Протестът идва заради ангажимента на Испания да приюти 16 хиляди търсещи убежище хора от други държави от Европейския съюз, според квотната система, приета през 2015 г. – на фона на продължаващата най-голяма миграционна криза от Втората световна война насам.

Както и други страни-членки, Испания е много далеч от целта си, като до момента там са се установели едва 1100 бежанци.

„Изискваме това минимално достойнство – поне този брой [16 хиляди] могат да дойдат – коментира един от протестиращите, пише британското издание. – В Каталония всичко е подготвено да ги посрещнем.“

Демонстрацията, оргинизирана от Casa Nostra Casa Vostra („Нашият дом е ваш дом“), завърши на брега на Средиземно море – символична локация предвид това, че над 5000 мигранти са изгубили живота си в опит да достигнат до Европа миналата година.

Демонстрацията завърши на брега на Средиземно море.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg