VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Десетте най-добри исторически романа

Класацията е на английския в. Телеграф

Скарлет Йохансон и Колин Фърт в сцена от филма "Момичето с перлената обица".  - Десетте най-добри исторически романа

Скарлет Йохансон и Колин Фърт в сцена от филма "Момичето с перлената обица".

Електронните четци все повече завладяват литературното пространство около нас, но има и традиционалисти, които все още предпочитат романите на хартия. Предпочитат и често новелите да са исторически, а подхождат с лека неохота към фантастиката, любовните истории и фентъзито.

Английският вестник „Телеграф” се заема със задачата да подреди в класация Десетте най-добри исторически романа. Вижте кои са те:

„Флашман“ от Джордж Макдоналд Фрейзър

flashman

Публикуван е през 1969 година и е първият роман от поредицата, разказваща приключенията на викторианския войник Хари Флашман на територията на Афганистан между 1839 и 1842 година.

„Война и Мир“ от Лев Толстой

warandpeace

Епичният шедьовър на този класик е публикуван през 1869 година и ни представя френската инвазия в Русия през погледа на пет аристократични фамилии. Смятан от мнозина за най-добрия роман на Лев Толстой, „Война и мир” е възприеман от самия автор по-скоро като „историческа хроника, отколкото роман или поема”.

”Господар и командир” от Патрик О`Брайън

господар и командир

Първата книга от 20-томната поредица разглеждаща приятелството между капитан Джак Обри и доктор Стивън Матурин. Книгите на О`Брайън са аплодирани за детайлния и акуратен исторически портрет на войнишкия живот в началото на 19 век.

„Айвънхоу” от сър Уолтър Скот

айвънхоу

Не е случайно, че най-голямата награда за исторически романи е кръстена на сър Уолтър Скот. Романът му „Айвънхоу” е публикуван през 1819-а и разказва за средновековните рицарски турнири, обсади на градове и приключенията.

„Наследниците” от Уилям Голдинг

наследниците

Всички сме чували за „Повелителят на мухите” на този автор. „Наследниците” е един по-непознат роман на Голдинг, който излиза през 1955 година и разказва за живота на едно от последните останали неандерталски племена. Предизвикателно четиво, което ни кара да погледнем към човечеството с безпокойство.

„Синьото цвете” от Пенелъпи Фицджералд

Blue-Flower-1995-Penelope-Fitzgerald3-a

Този роман се развива в Германия в края на 18-и век и разказва историята на Фриц фон Хандерберг – романтичен поет и философ, който се влюбва в 20-годишната Софи фон Кух. В книгата място намират и Гьоте, и фон Шлегел. Това е последният роман на тази авторка, публикуван през 1995 година.

„Реставрация” от Роуз Тремейн

реставрация

Издадена през 1989-а, тази книга разказва за възхода и паденията на студент по медицина, който прави грешката да съблазни една от любовниците на крал Чарлс Втори.

„Регенерация” от Пат Баркър

регенерация

Това е първата книга от трилогия, посветена на Първата световна война. Действието се развива във военна болница в Шотландия през 1917 година и разказва историята на военния психиатър Уилям Ривърс, който помага на пациентите си да се справят с посттравматичния стрес от войната.

”Момичето с перлената обица” от Трейси Шевалие

момичето с перлената обеца

Романът се развива в Холандия през 17-и век и разказва историята на прислужницата Грит, която се превръща в любовница на художника Йоханес Вермеер. Книгата е вдъхновена от едноименната картина на холандския живописец.

„Вълци” от Хилъри Мантел

вълци

Първата книга от поредицата за Томас Кромуел, който има завидна власт по времето на управлението на Хенри Осми. Мантел често е хвалена за начина, по който анализира политиката на династията на Тюдорите и мястото им в историята на Британската империя.

Източник: английският вестник „Телеграф”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90