Софийска филхармония МЕГАБОРД

Детективските романи на Агата Кристи „изчистени“ от обидни думи

Премахнати са описания, свързани с етноса или расата на част от персонажите

Между осъвременените романи е и „Смърт край Нил“. Снимка: Детайл от постера на филма от 2022 г. - Детективските романи на Агата Кристи „изчистени“ от обидни думи

Между осъвременените романи е и „Смърт край Нил“. Снимка: Детайл от постера на филма от 2022 г.

Няколко от романите на Агата Кристи са били редактирани, за да бъдат изчистени от потенциално обидни думи и препратки за етноса на част от персонажите, съобщава британският „Телеграф“. Някои абзаци са били пренаписани или изцяло премахнати в нови издания на поредиците за Поаро и Мис Марпъл, писани между 1920-а и 1976 г., и издадени в новите си варианти от „Харпър Колинс“.

Осъвременяването на езика на Кристи е част от по-широка тенденция за изчистване на думи, които биха разглеждани като проблемни в съвремието, от популярни творби на писатели като Роалд Дал, Иън Флеминг и Урсула ле Гуин.

В новите версии на детективските романи на Агата Кристи са били изчистени стереотипни препратки към етнос и раса, например при описанието на чернокожи персонажи, евреи или роми. Премахнати са описания като „тяло от черен мрамор“ и „индийски темперамент“ и термини като „ориенталски“. Думата „туземци“ е била заместена от „местни“.

Сред цитираните от „Телеграф“ промени е и цитат от мис Алертън от романа „Смърт край Нил“, където героинята се оплаква от няколко досадни деца:

„Връщат се и те зяпат и зяпат, и очите им са просто отвратителни, както и носовете им. Не мисля, че харесвам деца“, пише в оригинала.

След редакцията изречението изглежда така:

„Връщат се и те зяпат и зяпат. Не мисля, че харесвам деца“.

В новото издание на „Карибска мистерия“ Мис Марпъл се възхищава на „прекрасните бели зъби“ на една от служителките в хотела, но в новите издания тази част от описанието е изчезнала.

Литературните и филмовите права върху творчеството на Агата Кристи се държат от „Agatha Christie Limited“. Компанията се управлява от Джеймс Причард, правнук на писателката. От там все още не са дали аргументите какво е наложило промяната на оригиналния материал.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах