Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Детето, което 13 години не знаеше, че е отвлечено

Сега просто искам да бъда третиран като обикновен 18-годишен човек, помоли Джулиан Ернандес

Днес 18-годишният младеж не иска нищо друго, освен да бъде оставен на спокойствие, за да преследва мечтите си. - Детето, което 13 години не знаеше, че е отвлечено

Днес 18-годишният младеж не иска нищо друго, освен да бъде оставен на спокойствие, за да преследва мечтите си.

Когато полицаите в Алабама се обаждат на майката на Джулиан Ернандес, за да й съобщят, че синът й е открит – 13 години, след като е обявен за изчезнал – тя не знае дали да вярва.

„Наистина ли? Сигурни ли сте? Наистина ли?“, засипва ги с въпроси смаяната майка.

През изминалите дълги и мъчителни години полицаите многократно са й се обаждали и накрая тя е изоставила надеждата, че ще види отново сина си. Чуди се дали и този сигнал няма да се окаже фалшив.

„Когато осъзна, че това наистина е синът, тя изпадна във възторг“, разказва пред „Вашингтон поуст“ лейт. Джони Еванс от полицията във Веставия Хилс, на 200 км западно от Атланта.

Когато изчезва през 2002-ра, Джулиан Ернандес живее с майка си. Той е на 5 години. Една августовска сряда детето не се прибира у дома. Баща му – Боби Ернандес, се съгласява да го заведе в предучилищната занималня. Вместо това той взима бебешкото му одеалце и плюшената му косатка, изтегля всичките пари от банковата си сметка и потъва в неизвестност, гласи официалният доклад по случая.

Изглежда, че Боби Ернандес го е отвлякъл, докато се е водело делото за попечителството, казват от полицията.

Властите моментално започват издирването на детето, което е високо 91 см, тежи 19 кг, има кафява коса и големи кафяви очи.

„На лявата си буза има трапчинка. Може леко да заеква. Джулиан обича да ходи на риболов, да гледа филми и да яде пица“, е отбелязано на плаката за отвличането му, изготвен от организацията Charley Project. В архивите й се пази информация за над 9000 изчезнали лица в САЩ.

Майката на Джулиан Ернандес съобщила на полицията, че е изчезнал през август 2002 г.

Майката на Джулиан Ернандес съобщила на полицията, че е изчезнал през август 2002 г.

Цели 13 години властите не попадат на никакви следи, докато по-миналата седмица се натъкват на една, която се оказва достатъчна да ги отведе до отдавна издирваното момче.

Агенти на ФБР в Кливланд получават информация, че един тийнейджър, който живее в града, може би е Джулиан Ернандес. Те се свързват с полицията във Вестейвия Хилс и в понеделник властите потвърждават, че това наистина е изчезналият Джулиан. Сега той е на 18 и живее под ново име на 1200 км от дома си. Джулиан не знаел, че е отвлечен.

Пробивът в разследването дошъл, когато Ернандес опитал да кандидатства за колеж, но номерът на социалната му осигуровка не съвпадал с името му, обясни пред NBC областният прокурор Брендън Фолс. Училищен съветник провел разговор с озадачения Джулиан и скоро установил, че нищо неподозиращият тийнейджър е в списъка на Националния център за изчезнали и малтретирани деца.

„Възхищаваме се на Джулиан Ернандес за смелостта му да направи първата стъпка към откриването на отговора кой е“, се казва в изявление на центъра.

Агентите на ФБР посетили Боби и Джулиан Ернандес в понеделник вечерта и арестували бащата. 53-годишният мъж е обвинен във фалшифициране на данни и е задържан в окръжния затвор на Куяхога, щата Охайо. Според обвинението през март 2012-а Боби Ернандес е дал лъжлива информация за издаване на лична карта.

Мъжът все още не е обвинен за отвличането на сина си. Но лейт. Джони Еванс от полицията във Вестейвия Хилс уточнява, че властите искат да получат заповед за отнемане на родителските му права. Когато Ернандес бъде осъден в Охайо, той ще бъде екстрадиран в Алабама, където ще бъде обвинен в отвличане на сина си. Адвокатът на Ернандес подчерта, че неговият клиент „се е разкаял напълно“.

От ФБР заявиха, че не могат да дадат повече подробности по случая, но обясниха, че „очевидно Джулиан не е бил записан… като Джулиан Ернандес, иначе щяхме да го открием лесно“.

„Този случай е пример за всички родители, които все още търсят изчезналите си деца, да не губят надежда, без значение от колко време децата им ги няма. Има хиляди деца, които все още не са се прибрали у дома, и Джулиан Ернандес е като лъч надежда за семействата им“, се казва в изявлението на Националния център за изчезнали и малтретирани деца.

Самият тийнейджър, неочаквано озовал се в центъра на медийното внимание, помоли да бъде третиран като „обикновен 18-годишен“.

„Сега просто искам да бъда нормален. Искам да живея така, както живях допреди една седмица и да бъда просто един обикновен 18-годишен. Имам цели, които копнея да постигна, така че отново ви моля да уважите молбата ми да бъда оставен на мира“, призова ученикът.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно

ДС