Софийска филхармония МЕГАБОРД

Деца четат с писатели в Деня на европейските автори

Ще стане традиция всяка година на 27 март да се чете на глас европейска литература в училищата

Писателят Георги Бърдаров участва в откриването на първия Ден на европейските автори в София. Снимка: Филип Станчев/БГНЕС - Деца четат с писатели в Деня на европейските автори

Писателят Георги Бърдаров участва в откриването на първия Ден на европейските автори в София. Снимка: Филип Станчев/БГНЕС

Откъси от любими европейски книги четат днес съвместно писатели и ученици в 1100 училища в Европа, съобщи еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която откри в София първото издание на Деня на европейските автори.

Инициативата, която ще стане ежегодна, има за цел да насърчи четенето сред младите хора. В нея ще участват всяка година представители на всички страни членки, като активно ще се търси сътрудничество между книжния и образователния сектор, за да може европейската литература да се популяризира в училищата непрекъснато, а не само в един ден.

В откриването на Деня на европейските автори участва и писателят Георги Бърдаров – носител на европейската награда за литература през 2021 г.

Като част от първото издание на Деня на европейските автори Габриел и Бърдаров посетиха столичното 32 СУ „Св. Климент Охридски“, където четоха заедно с учениците откъси от романите на писателя.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах