Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Деца от сливенския ромски квартал ще свирят в Парижката филхармония

В класически концерт под патронажа на Еманюел Макрон

Цоньо, Сашо, Николина и Вели ще излязат на сцената на Парижката филхармония. Снимка: „Музиката вместо улицата“ - Деца от сливенския ромски квартал ще свирят в Парижката филхармония

Цоньо, Сашо, Николина и Вели ще излязат на сцената на Парижката филхармония. Снимка: „Музиката вместо улицата“

Четирима млади музиканти от ромския квартал „Надежда“ в Сливен ще представят страната ни в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония. Заедно с още 116 младежи от 27 държави в Европа, те ще изнесат специален класически концерт на 26 февруари.

Каузата зад събитието е да се предостави възможност на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование да се докоснат до високата култура. Концертът се осъществява в рамките на проекта „DEMOS“ на Парижката филхармония и се организира под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа. Партньори по проекта са Българският културен институт в Париж и Фондация „Моменти“.

В програмата на концерта са произведения на Григ, Равел, Мусоргски, ще прозвучи и Одата на радостта на Бетовен. Музикантите от България усилено репетират произведенията от началото на годината и седмица преди изявата си в Париж ще се включат в съвместните репетиции с връстниците си от Европа.

Четиримата български участници – Сашо Георгиев,  Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, са част от филантропския проект „Музиката вместо улицата“ на цигуларя Георги Калайджиев. В него вече 12 години деца от циганската махала в Сливен изучават различни инструменти и свирят класическа музика. Там е роден и самият Калайджиев, инициатор на проекта, когото цигулката превежда през музикалното училище в Бургас, музикалната Академия в София и 20-годишна кариера в „Софийски солисти“, концерти по цял свят, до окончателното му установяване в Германия, където днес поделя времето си между своя малък камерен оркестър и „Музиката вместо улицата“  заедно с дългогодишната си партньорка в живота Мария Хаушилд.  Преподавател в школата и един от стълбовете на инициативата е и Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото създаване на проекта.

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков и Вели Дормушев са цигулари, а Николина Николаева свири на пиано. И четиримата живеят в ромската махала и от години „Музиката вместо улицата“ за тях е избор и възможност за различно лично и професионално развитие от това на повечето деца, които израстват в квартала.

Концертът ще бъде под диригентството на Ребека Тонг, отличена с първа награда на състезанието „La Maestra 2020“ и Корина Неймайер– творчески и музикален директор на Филхармонията в Люксембург от септември 2020 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах