Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Деца се самоубиват заради онлайн изнудвачи от Нигерия

Новата „нигерийска вълна“ измами в интернет – шантаж с интимни снимки

Самуел и Самсон Огоши са типични представители на поколението технически грамотни нигерийци, за което измамите онлайн са начин за прехрана. Снимка: Полицията на Нигерия - Деца се самоубиват заради онлайн изнудвачи от Нигерия

Самуел и Самсон Огоши са типични представители на поколението технически грамотни нигерийци, за което измамите онлайн са начин за прехрана. Снимка: Полицията на Нигерия

Седемнайсетгодишно момче от САЩ се запознава със симпатична своя връстница в Инстаграм и започва кореспонденция с нея. След известно време по нейно настояване ù изпраща свои интимни снимки. Шест часа по-късно момчето се самоубива.

Тази история, която прилича на сюжет за евтин трилър, се е случила наистина през 2022 г., разказва Би Би Си. Джордан Демей е отнел живота си след опит за изнудване, зад който стоят двама братя от Нигерия Самуел и Самсон Гоши на 20 и 22 години, част от огромната армия нигерийски интернет измамници.

Те правят фалшив профил, разговарят с Джордан през него, получават снимките му и започват да го изнудват, че ще ги пуснат публично, ако той не им плати откуп. Гимназистът, който нямал толкова пари, се спасил от срама, като се самоубил.

Братята Огоши са били екстрадирани от Нигерия в САЩ, където са признали вината си.

По подобни дела има открити още виновници, които в момента чакат екстрадицията си. Майката на Джордан разказва пред Би Би Си, че нигерийците са разполагали с готов сценариен шаблон за общуване със сина ù, в който е заложено силно психологическо въздействие. При това работата върви изключително оперативно – в момента, когато приключат с едната жертва, изнудвачите преминават веднага към друга, работи се за количество. Най-често жертви на секс шантаж стават тийнейджъри.

През април 2024 г. по подобно дело са арестувани още двама нигерийци, довели до самоубийство на ученик от Австралия. Япония докладва за нарастване на случаите на изнудване с интимни снимки, следите на които също водят към Нигерия. В САЩ регистрираните случаи са нараснали 2,5 пъти в сравнение с миналата година до над 26 хиляди. 27 американски тийнейджъри са се самоубили заради онлайн изнудване.

Експерти в областта на кибербезопасността казват пред Би Би Си, че тези престъпления най-често са свързани с нигерийската престъпна групировка Yahoo Boys. Специалистите от американска компания за киберсигурност са открили съвети как да бъдат шантажирани младите хора в нигерийски акаунти в ТикТок, Ютюб и Scribd.

Според доктор Томбари Сибе от нигерийската служба по защита на онлайн пространството „Digital Footprints Nigeria“, за много нигерийци, особено за множеството млади и технически грамотни хора там, различните видове киберизмами са станали нормален начин за изкарване на прехраната. В страната има огромен проблем с безработицата, цари невероятна бедност, казват от Би Би Си.

Родителите на починалите деца са организирали кампания за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще. Те са формулирали и базови съвети за тийнейджърите как да избегнат проблема:

1. Не забравяйте, че не сте сами и не сте виновни за това, което се случва;

2. Дайте на администрацията на социалната мрежа информация за акаунта на изнудвача;

3. Блокирайте контакта с него на всички платформи и устройства;

4. Запазете скрийншот от акаунта и преписката си с него – в тях може да има информация, която ще помогне да бъде открит шантажистът;

5. Не изпращайте пари на изнудвача, първо говорете с възрастен човек или направо с полицията;

6. Не разчитайте, че ако платите, това ще сложи край на проблема, напротив – той ще продължи да ви изнудва.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90