Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Децата роби на Руската православна църква

Лента.ру публикува разследване за сираците без документи в църковните приюти, за колосалните печалби и ветераните от тайните служби в охраната на РПЦ

Руската православна църква обръща специално внимание на морала и възпитанието, но в самата нея редовно се случват ужасни неща. Илюстрация: Лента.ру  - Децата роби на Руската православна църква

Руската православна църква обръща специално внимание на морала и възпитанието, но в самата нея редовно се случват ужасни неща. Илюстрация: Лента.ру

Разследване за Руската православна църква (РПЦ) публикува в понеделник, 6 август, Лента.ру, един от най-популярните руски сайтове. Под заглавието „Раби Божии“ проучването излага свидетелства за издевателствата над деца в църковните приюти, изяснява как РПЦ печели колосални суми, кой охранява този бизнес и защо висшето духовенство се страхува от каквито и да е обществени промени.

Година след година Руската православна църква прониква все по-дълбоко и по-дълбоко във всички сфери на обществения живот, като обръща специално внимание на въпросите на морала и възпитанието на младежта. Но в самата РПЦ се случват ужасни неща: в приютите ѝ живеят деца без документи, преподава им се според средновековни правила и закони, подлагани са на мъчения и глад. Сигурността на църковните институции е отговорност на хора, работили за службите за сигурност, които са готови да направят всичко, за да прикрият тайните си, а новите манастири и енории стават източници на доходи от милиарди долари.

В първата част на разследването, озаглавена „Православната църква отглежда деца в плен и ги подлага на средновековни мъчения“, се разказва за живеещите в църковните приюти деца, заставяни да работят в манастирски производства, подлагани на изтезания, през нощта – завързвани за креватите и заставяни да живеят по законите на „Домостроя“ (руска книга от ХVI век с правила, инструкции и съвети за живота, предназначена да засили подчинението на Бога, Царя и Църквата).

Следващата част от проекта „Раби Божии“ – „Мъже в черно: Как православната църква прониква във властта и печели милиарди“, е посветена на икономическите тайни на РПЦ и ще бъде публикувана в сряда, 8 август.

В петък, 10 август, ще бъде пусната и третата, финална част на разследването, в която се разказва за затворниците в манастирите и ветераните от специалните служби в охраната на РПЦ.

Първа част на разследването „Раби Божии“(текстът е на руски език)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg