Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Детска анимация възмути 4 азиатски държави

Спорът възниква заради погрешно начертана карта в една от сцените

Кадърът, предизвикал наново регионалния спор за Южнокитайско море - Детска анимация възмути 4 азиатски държави

Кадърът, предизвикал наново регионалния спор за Южнокитайско море

Филмовите цензори на Малайзия наредиха сцена от детското филмче „Загубеният Йети“ (Abominable) да бъде изрязана от анимацията. Причината е линия, минаваща през картата, според която Южнокитайско море принадлежи на Китай, докато в реалността излаз до водния басейн имат още 9 държави, пише „Гардиън“.

Някои от тях силно възроптаха срещу тази нередност – Виетнам изтегли продукцията от кината в понеделник, външният министър на Филипините призовава сцената да бъде изрязана, а филмът – бойкотиран. Малайзия го позволи в кината си, но не и преди да изреже проблемният кадър. Той ще тръгне в страната на 7 ноември, у нас премиерата му бе в края на септември.

Противно на очакванията, историята в „Загубеният Йети“ няма нищо общо с Южнокитайско море. Анимацията разказва за китайско момиченце, което открива, че на покрива на къщата ѝ живее йети, и предприема смело пътешествие, за да го върне на Еверест. Филмът е копродукция между базираното в Шанхай студио Pearl Studio и DreamWorks Animation. И двете студиа се въздържаха от коментар.

Четири южноазиатски държави – Малайзия, Виетнам, Филипини и Бруней, както и Тайван – изразяват претенции към Южнокитайското море. Малайзия е един от най-изявените критици на Китай, като твърди, че страната завзема огромна част от територията и ресурсите на морето. Напоследък обаче критиката е намаляла, след като комунистическата страна инвестира в редица инфраструктурни проекти на територията на Малайзия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90