POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Детска градина в старчески дом, стотици променени животи

Целта на социалния експеримент - хлапетата да приемат старостта и хората с увреждания

Според статистиката 43% от старците в Америка страдат от социална изолация. Но не и в един от домовете за възрастни хора в Сиатъл. - Детска градина в старчески дом, стотици променени животи

Според статистиката 43% от старците в Америка страдат от социална изолация. Но не и в един от домовете за възрастни хора в Сиатъл.

Детска градина под един покрив със старчески дом? Може да звучи странно, но реализацията на тази идея променя живота не само на възрастните хора, но и на хлапетата Социалният дом за старци „Свети Винсент“ в Сиатъл, САЩ, има над 400 постоянни жители, а Междупоколенческият образователен център е учреждение с грижа за децата, което позволява на малчугани до 5 години да общуват и да играят с дядовците и бабите в структурирани, а и неструктурирани дейности.

Основната цел на Център е да помогне на децата да осъзнаят нормалния процес на остаряването, да приемат хората с увреждания, както и да получават и дават безусловна любов и внимание.

Децата помагат на по-възрастните си приятели в ежедневието им.

Децата помагат на по-възрастните си приятели в ежедневието им.

43% от възрастните хора в Щатите се чувстват в социална изолация, сочат социолигическите изследвания. Детската градина, помещаваща се в дом с медицинска грижа, позволява на малчуганите да общуват пълноценно с повече от 400 старци.

Възрастните отново стават модели на подражание.

Възрастните отново стават модели на подражание.

„Децата и възрастните участват заедно в различни наши дейности – слушане на музика, танци, изкуства, обяд, разказване на истории и просто неангажиращи разговори“, казват санитарите. Това силно увеличава възможностите за децата и за хората на всякаква възраст да имат общуват помежду си.

3

Децата в Центъра имат шанса да се учат от по-възрастните, да възприемат хората с увреждания, да участват в разговори и игри с мъже и жени, които са две или три поколения по-стари. И да станат част от много голямо семейство.

5

Игрите се връщат в живота на възрастните хора.

Игрите се връщат в живота на възрастните хора.

Постоянните жители в дома подновяват чувството си за себестойност, отново могат да обменят знания и житейски опит и най-важното – отново се превръщат в модели за подражание.

„Има само едно време да си щастлив. И това време е сега“, казват старците с усмивка.

Децата вече не се страхуват толкова от старците.

Децата вече не се страхуват толкова от старците.

7

Всички стават част от едно голямо семейство.

9

Даването и получаването на безусловна любов е основен елемент в програмата.

10

11

„Има само едно време да си щастлив. И това време е сега“, казват старците с усмивка.

12

13

Децата се научават да приемат хората с увреждания.

14

15

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg