Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Детска книга на Йосиф Бродски обявена за екстремистка в Беларус

Властите не харесали „цветовете на илюстрациите”

Илюстрациите на „Балада за малкия шлеп” са притеснили беларуските власти.  - Детска книга на Йосиф Бродски обявена за екстремистка в Беларус

Илюстрациите на „Балада за малкия шлеп” са притеснили беларуските власти.

Белоруският превод на „Балада за малкия шлеп”, детска поема и първото стихотворение, публикувано от Бродски в СССР през 1962 г., влезе в списъка с екстремистка литература в Беларус, обявен официално на 26 октомври, съобщава „Медиазона”.

Илюстрираното издание е на издателство „Янушкевич” , собственост на Андрей Янушкевич, който е попаднал в полезрението на беларуските силови структури още през май 2022 г. На 16 май Янушкевич открива и книжарница на издателството, която оцелява половин ден – открита е сутринта и е затворена в ранния следобяд от беларуската полиция, а всички книги в нея са иззети. Янушкевич е бил задържан и осъден на месец арест. Беларуското ГДБОП тогава пише, че „има врагове на народа, които през август 2020 г. (когато се състояха протестите против Лукашенко – бел. ред.), извеждаха хора на улицата, а сега се опитват да отворят магазин с екстремистка и нацистка литература”.

Янушкевич е попитал представителите на властта с какво детската книга на нобеловия лауреат Йосиф Бродски е привлякла вниманието им и е получил отговор, че „цветът на илюстрациите е съмнителен”, пише издателят в своя Телеграм.

„През цялото време нито аз, нито някой от ангажираните с изданието дори не се сети да свърже изображенията на тъмнооранжевия влекач с националните ни символи. Никой от нашите клиенти не изрази подобни мисли, дори на шега. Не ги видях и в социалните мрежи. Първите, които видяха заплаха за беларуския режим в снимките, бяха силовиците”, казва издателят.

В списъка с екстремистки издания влезе и първата илюстрована история на Беларус за деца и подрастващи, публикувана през 2017 г. – „Родина. От Рогнеда до Костюшко” от Владимир Орлов и Павел Татарников, дело на същото издателство. Няма обяснения какво са открили цензорите в нея.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90