POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Детски литературен фестивал с годишнини на Алеко, Оруел и Пратчет

Събитията от програмата текат паралелно с Пролетния панаир на книгата

Детският литературен фестивал ще има своя шатра, където малките посетители ще могат да напишат своите послания, свързани с четенето. Снимка: „Площад Славейков“ - Детски литературен фестивал с годишнини на Алеко, Оруел и Пратчет

Детският литературен фестивал ще има своя шатра, където малките посетители ще могат да напишат своите послания, свързани с четенето. Снимка: „Площад Славейков“

Чествания на годишнини на Алеко Константинов, Джордж Оруел и Тери Пратчет са част от програмата на шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Той ще се проведе по време на Пролетния панаир на книгата от 29 май до 4 юни под мотото „Чети и откривай“, съобщават организаторите от асоциация „Българска книга“. Ще бъде отбелязано и създаването на първата българска географска карта.

„Детският литературен фестивал е млад, едва на шест години, и като всяко дете той пораства. Този път се постарахме фестивалната програма да предложи преживявания за всички“, коментира Искра Джанабетска, програмен директор на детския литературен фестивал.

Тазгодишното издание на форума е с международно участие. От Финландия за фестивала пристигат писателят Томи Контио и художничката Елина Варста, които са автори на поредицата „Куче на име Коте“. В програмата са предвидени разговори с испанската писателка Елия Барсело („Да сътвориш Франкенщайн“), както и с писателя Петър Станчик и художничката Галина Миклинова („Н2О и тайната водна мисия“) от Чехия.

Във фестивала ще участват още Петя Кокудева, Слави Стоев, Ваня Чернева, Анна Норт, Иван Раденков, художничката Кристина Тужарова, Юлия Спиридонова, Емил Молхов и Жюстин Томс.

Предвидени са забавни творчески работилници и уъркшопи, посветени на професиите в книгоиздаването, прожекция на „Малкия Никола“ във Френския институт в България и литературен куиз за деца с „Книговище“ и Искра Джанабетска.

Организаторите са подготвили и книжна изложба, вдъхновена от Панаира на детската книга в Болоня. Тя ще бъде подредена в шатрата на Детския литературен фестивал, а малките посетители ще могат да напишат върху стените на шатрата своите послания, свързани с четенето.

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е част от „Кауза грамотност на Асоциация „Българска книга“. Осъществява се с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

kapatovo.bg