Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Детски спомени за руската революция (видео)

Изложба в Москва представя наивен, искрен и честен поглед към ужасната 1917-а

Eдна от рисунките от Държавния исторически музей в Москва - Детски спомени за руската революция (видео)

Eдна от рисунките от Държавния исторически музей в Москва

Преди един век учител в Москва събрал рисунки на своите ученици, които показвали събитията, развиващи се извън училището: протести, революция и гражданска война. Днес, в дните около 100-годишнината от Октомврийската революция, рисунките са подредени в изложба в Московския държавен исторически музей, наречена „Детски спомени за руската революция“. Ученическите творби са вълнуващо описание на насилието, разтресло Русия преди 100 години, съобщава сайтът на RFE.

Рисунките са стотици и са направени от момчета на възраст между 7 и 14 години.

„Тази колекция е особено ценна като наивен, искрен и честен поглед на случилото се в ужасната 1917 година“, казва Евгений Лукянов, старши изследовател в музея.

През февруари 1917-а революционерите в Санкт Петербург свалят царя и поставят на власт временно правителство.

„Децата пишат, че всички са посрещнали с радост Февруарската революция. Всичките им съчинения и почти всяка картина включва думата „Свобода“. Най-сетне хората са можели свободно да пеят „Марсилезата“ и да ходят свободно по улиците“, разказва представителят на музея.

Но през октомври Ленин повежда болшевиките към втора революция, която поставя началото на гражданска война. Децата от Москва са преки свидетели на битките.

„След Октомврийската революция тематика и тоналността на картините се променя – обяснява Лукянов. – На първо място има много убити и много кръв. Тези московски деца живеели в центъра на града и виждали всичко това. Всички разказват с ужас как не излизали по 3-4 дни от домовете си по време на обстрела на Кремъл. Те се страхували да излязат на улицата. Очаквали, че ще дойдат болшевиките и ще изколят всички.“

За малките художници не е известно почти нищо. Не се знае и колко от тях са оцелели през годините на революцията и гражданската война.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах