Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Детски усмивки под майския дъжд (снимки)

Лошото време не попречи на шествието за празника на българската просвета 24 май

Семейна снимка на „азбучната“ пешеходна пътека до Ректората. Снимки: Емил Георгиев - Детски усмивки под майския дъжд (снимки)

Семейна снимка на „азбучната“ пешеходна пътека до Ректората. Снимки: Емил Георгиев

Лек дъждец поръси хилядите събрали се празника на българската писменост и култура, но не развали приповдигнатото настроение. Гвардейци, свещеници, политици, учени и най-накрая ученици потеглиха по централния столичен бул. „Цар Освободител“ от Археологическия музей до Народната библиотека, за да положат венци в чест на Св. св. Кирил и Методий. В момента, в който челото на шествието, предвождано от гварейския духов оркестър, стигна до Университета, краят му минаваше край Двореца. И за разлика от 19 февруари, 3 март, 1 май, 6 май и 9 май, този път не бе развято нито едно чуждо знаме – само български, както и с ликовете на светите равноапостоли (и едно на Европейския съюз).

Охранявано от тежко въоръжени полицаи, множеството се отправи към най-голямата библиотека у нас (преминавайки и по изрисуваната с буквите на кирилицата и глаголицата пешеходна пътека при Ректората). Там говори президентът Румен Радев и столичният кмет Йорданка Фандъкова, а традиционното за 24 май писателско слово произнесе писателката Петя Кокудева.

Предлагаме ви снимки от празничното шествие.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС