Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Детските играчки в Русия ще минават духовно-нравствена проверка

Ще получават психолого-педагогически сертификат

Един от дългогодишните неразрешени спорове в руското общество е какъв е полът на Чебурашка. Снимка: Стопкадър от филма „Чебурашка“ - Детските играчки в Русия ще минават духовно-нравствена проверка

Един от дългогодишните неразрешени спорове в руското общество е какъв е полът на Чебурашка. Снимка: Стопкадър от филма „Чебурашка“

Детските играчки в Русия ще бъдат проверявани за съответствие с „духовно-нравствената идеология на страната“, съобщава „The Moscow Times“. За тази цел играчките ще преминават не само санитарно-епидемиологична експертиза, както досега, но и през психолого-педагогическо сертифициране.

По данни на проправителственото издание „Известия“ въпросът е бил обсъждан в края на юли на заседание на работна група по проектите в областта на защита на семейството, майчинството и детството към партията на Путин „Единна Русия“.

Законопроектът предвижда унифицирана система за сертифициране на играчките, която ще оценява дали всяка конкретна играчка може да нанесе вреда на психическото здраве и развитие на детето. Освен това ще се проверява за „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения, педофилия и смяна на пола“. Освен това може да бъдат въведени възрастови ограничения, аналогични на тези за филми и книги.

Производителите ще бъдат задължени да указват резултатите от сертифицирането при маркировката на продукцията си.
По-рано в Държавната Дума бе обсъждана забрана за куклата Барби, защото „детските играчки не трябва да пропагандират нетрадиционни ценности“.

Категорично съм против в нашите магазини да се появяват кукли, които показват трансджендърни хора, или кукли, които пропагандират еднополови отношения“, заяви членът на Комитета по международните дейности към Думата Мария Бутина.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС