Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Детските книги предимно с бели герои

Изследване във Великобритания показва, че едва 4 на сто от литературните пресонажи имат различен цвят на кожата или са от малцинствата

В България подобно проучване не е провеждано. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Детските книги предимно с бели герои

В България подобно проучване не е провеждано. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Само 1% от детските книги във Великобритания включват чернокож главен герой или представител на малцинствата, показва изследване. Резултатите са определени като „отчетливи и шокиращи“ – особено с предисторията на този факт.

През 2017-а Центърът за начално образование към публичния орган „Arts Council England“ излиза с препоръка към издателите да публикуват повече детски книги с цветнокожи герои и от малцинствата. От 9 115 заглавия само 391 (или 4%) са следвали тази препоръка – и едва 1% са я приложили за главните си герои. Тези 4% трудно отговарят на 32,1% британски ученици от малцинствата, отбелязва „Гардиън“.

„Това е отчетлива и шокираща цифра, когато я видиш черно на бяло“, коментира Фара Серук, организаторка на проучването.

Изследването бе представено пред книгоиздателите във Великобритания в началото на тази седмица.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В проучването е разгледан също и начина, по който са представени „различните“ герои и качествата, които са им приписани. Данните показват, че повече от половината книги са класифицирани като „съвременен реализъм“, а 10% от тях съдържат въпроси за „социална справедливост“, например военен конфликт. Само в една от детските книги главният герой е с тъмна кожа и е представител на малцинствата – и тя е определена като комедийна.

„Защо персонажите с произход от малцинствата намират място в детските книги само тогава, когато се разглежда нещастието им? И как подобно непропорционирано представяне изкривява перспективите на малцинствените групи?“, се пита в доклада за резултатите от изследването.

От „Arts Council England“ препоръчват за детските книги теми като военните конфликти и бежанците. Но същевременно изразяват тревога, че представителите на малцинствата са приемани единствено в този контекст и в никакви други ситуации.

„Имаме нужда от такива книги, но те трябва да включват по-широк кръг ситуации, за да може читателите да оценят, че хората от малцинствата водят същия разнообразен живот като всички останали – да, те срещат трудности, но също така ходят на зъболекар и пазаруват в супермаркета“, обяснява Серук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах