Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Детският радиохор с награда от Финландия след дистанционно участие

Отличието от конкурса „Ян Сибелиус фест“ е за няколко изпълнения, сред които и „Бохемска рапсодия“ (видео)

През 2020-а Детският радиохор празнува 60 години от основаването си. Снимка: БНР - Детският радиохор с награда от Финландия след дистанционно участие

През 2020-а Детският радиохор празнува 60 години от основаването си. Снимка: БНР

Детският хор на БНР спечели първа награда в категория „Детски хорове до 16-годишна възраст“ на Осмия международен конкурс „Ян Сибелиус Фест“ във Финландия. Голямото отличие идва в годината, когато хорът навършва 60 години от основаването си.

Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян Сибелиус, се провежда в град Турку с участието на музиканти от цял свят в четири различни конкурса: за хорови състави, музиканти – инструменталисти, певци и композитори. Тази година фестивалът се проведе дистанционно.

Класата на Детския хор на БНР бе оценена от престижно международно жури с председател Михаил Славкин, диригент на Детския хор „Преображение“ при Съюза на композиторите в Русия, и членове Микеле Джозиа (Италия) и Татяна Руднева (Казахстан).

Детският радиохор печели наградата с вдъхновеното си изпълнение на пиесите „По буквари“ от Владимир Рубин, „Йове, малай моме“ от Александър Танев, „Лунна светлина“ от Дебюси в обработка на Тодор Попов и „Бохемска рапсодия“ от Фреди Меркюри със записи от Пролетния си концерт през 2019 г. под диригентството на Венеция Караманова. Според маестра Караманова, цитирана от БНР, това е признание за цялата българска хорова култура.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90