Детският свят на Леда Милева в Столичната библиотека

100-годишнината на поетесата почетена с паметна вечер, изложби и марка

Леда Милева със свои почитатели. Снимка: Семеен архив - Детският свят на Леда Милева в Столичната библиотека

Леда Милева със свои почитатели. Снимка: Семеен архив

Редица събития в столицата ще отбележат 100-годишнината от рождението на Леда Милева (1920 – 2013), автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, дъщеря на поета Гео Милев.

Вижте още: СВЕТУЛКАТА, ОГРЯЛА ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА

От днес Столичната библиотека вече има зала в Детския център с името на Леда Милева, дългогодишен приятел на малките читатели на институцията и нейния екип. Паметна вечер, посветена на 100-годишнината на поетесата, ще се проведе на 5 февруари от 18 ч. в Американския център на библиотеката. Спомени за нея ще споделят Георги Константинов, Здравка Евтимова, Бойко Ламбовски, проф. Михаил Неделчев, Иван Гранитски и родственици на Леда Милева.

Държавна агенция „Архиви“ организира документалната изложба „Детският свят на Леда Милева“ с ценни експонати и артефакти от личния фонд на поетесата, някои от които се показват за първи път публично. Ще бъдат изложени оригинални документи, ръкописи и снимки на Милева с бележити творци, нейни международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и издания с неин превод. Сред експонатите ще бъде малката тетрадка с първите стихове, написани от Леда Милева, когато е едва на 9 години.

„Детският свят на Леда Милева“ представя още първите ѝ стихотворения, публикувани на страниците на детските списания „Първи стъпки”, „Прозорче”, „Звънче” и „Детско здраве”. Нейната поредица „Мирчо и Немирчо“ поставя началото на българските комиксови герои. Илюстрациите към стиховете ѝ са на художници като Никола Тузсузов, Борис Иванов, Стоян Сотиров и Людмила Венова-Христова. Експозицията ще покаже както първите стихосбирки на Леда Милева „Заю на разходка” (1946) и „Няма време” (1949), така и някои от последните като „Кънки на колелца”, представена в Столична библиотека от писателката по повод нейната 90-годишнина през 2010 г. Ще могат да бъдат разгледани също и фотоси от срещите на поетесата в библиотеката в периода 2000-2010 г. и нейните послания към малките читатели. Ето едно от тях:

„Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата… Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях“.

На събитието в библиотеката ще бъде валидирано пощенско-филателното издание на тема: „100 години от рождението на Леда Милева“, което се състои от една пощенска марка и специален пощенски печат.

Марката, посветена на 100-годишнината на Леда Милева

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg