Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Детският свят на Леда Милева в Столичната библиотека

100-годишнината на поетесата почетена с паметна вечер, изложби и марка

Леда Милева със свои почитатели. Снимка: Семеен архив - Детският свят на Леда Милева в Столичната библиотека

Леда Милева със свои почитатели. Снимка: Семеен архив

Редица събития в столицата ще отбележат 100-годишнината от рождението на Леда Милева (1920 – 2013), автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, дъщеря на поета Гео Милев.

Вижте още: СВЕТУЛКАТА, ОГРЯЛА ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА

От днес Столичната библиотека вече има зала в Детския център с името на Леда Милева, дългогодишен приятел на малките читатели на институцията и нейния екип. Паметна вечер, посветена на 100-годишнината на поетесата, ще се проведе на 5 февруари от 18 ч. в Американския център на библиотеката. Спомени за нея ще споделят Георги Константинов, Здравка Евтимова, Бойко Ламбовски, проф. Михаил Неделчев, Иван Гранитски и родственици на Леда Милева.

Държавна агенция „Архиви“ организира документалната изложба „Детският свят на Леда Милева“ с ценни експонати и артефакти от личния фонд на поетесата, някои от които се показват за първи път публично. Ще бъдат изложени оригинални документи, ръкописи и снимки на Милева с бележити творци, нейни международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и издания с неин превод. Сред експонатите ще бъде малката тетрадка с първите стихове, написани от Леда Милева, когато е едва на 9 години.

„Детският свят на Леда Милева“ представя още първите ѝ стихотворения, публикувани на страниците на детските списания „Първи стъпки”, „Прозорче”, „Звънче” и „Детско здраве”. Нейната поредица „Мирчо и Немирчо“ поставя началото на българските комиксови герои. Илюстрациите към стиховете ѝ са на художници като Никола Тузсузов, Борис Иванов, Стоян Сотиров и Людмила Венова-Христова. Експозицията ще покаже както първите стихосбирки на Леда Милева „Заю на разходка” (1946) и „Няма време” (1949), така и някои от последните като „Кънки на колелца”, представена в Столична библиотека от писателката по повод нейната 90-годишнина през 2010 г. Ще могат да бъдат разгледани също и фотоси от срещите на поетесата в библиотеката в периода 2000-2010 г. и нейните послания към малките читатели. Ето едно от тях:

„Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата… Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях“.

На събитието в библиотеката ще бъде валидирано пощенско-филателното издание на тема: „100 години от рождението на Леда Милева“, което се състои от една пощенска марка и специален пощенски печат.

Марката, посветена на 100-годишнината на Леда Милева

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg