Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Дев Пател като сър Гауейн в рицарски епос (видео)

През юли тръгва „Зеленият рицар“, филмова адаптация по рицарски романс от XIV век, преведен от Толкин на съвременен английски

Дев Пател в ролята на сър Гауейн - Дев Пател като сър Гауейн в рицарски епос (видео)

Дев Пател в ролята на сър Гауейн

Фигурата на крал Артур е детайлно изследвана и интерпретирана както на малкия, така и на големия екран. Историята на неговия племенник сър Гауейн, която не е известна на широката аудитория, ще разкаже филмът „Зеленият рицар“ на Дейвид Лоуъри („Ain’t Them Bodies Saints“, „Призрачна история“). Премиерата му се забави повече от година заради Ковид-пандемията и сега трябва да тръгне по кината през юли 2021 г.

„Зеленият рицар“ е може би най-очакваният независим филм за предстоящия летен сезон, отбелязва „Индиуайър“. В ролята на сър Гауейн, рицар от Кръглата маса, безразсъден и опърничав племенник на крал Артур, влиза Дев Пател („Беднякът милионер“, „Личната история на Дейвид Копърфийлд“). Епичното фентъзи приключение се базира на легендата „Сър Гауейн и Зеленият рицар“, рицарски романс от XIV век от неизвестен автор, преведен на съвременен английски език от Дж. Р. Р. Толкин.

Сюжетът разказва за сър Гауейн, който се отправя на опасна мисия да се изправи срещу мистериозния Зелен рицар, гигантски странник със смарагдова кожа, който за забавление обича да мери сили с обикновените рицари. По време на новогодишно пиршество в Камелот Зеленият рицар смущава празненствата с интересно предизвикателство – предлага някой от рицарите на Артур да го удари с брадва, при условие, че след година и един ден Зеленият рицар ще получи правото да отговори на атаката. На предизвикателството отговаря най-младият рицар от Кръглата маса – Гауейн. Неговият замах с брадвата би бил смъртоносен за обикновен човек, но не и за Зеления рицар, така времето за отговор на предизвикателството започва да тече.

За да намери Зеления рицар и да се изправи срещу него, Гауейн се отправя на пътешествие, изпитание за характера му, с надежда, че ще докаже честта си пред семейството си и кралството. По пътя си той среща духове, гиганти, крадци и мошеници и дори говореща лисица, гласи синопсисът, разпространен от независимото студио „A24“.

В актьорския състав са още Алисия Викандер, Джоел Еджъртън, Шон Харис, Бари Когън и др.

Премиерата на „Зеленият рицар“ е на 30 юли.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg