POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Девет десети от тиража на „Прас-прес“ изчезнали

Карикатуристите зад новото издание сезират Комисията за защита на конкуренцията, твърдят, че вестникът им е скрит

Христо Комарницки и Иван Бакалов с броеве на „Прас-прес“. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров - Девет десети от тиража на „Прас-прес“ изчезнали

Христо Комарницки и Иван Бакалов с броеве на „Прас-прес“. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров

Над девет десети от тиража на първия брой на вестник „Прас-прес“ са скрити някъде. Това заявиха на пресконференция издателите на новото сатирично издание, цитирани от БТА. Иван Бакалов, Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев обявиха, че ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, тъй като според тях голяма част от първия брой на „Прас-прес“ не е бил предоставен от дистрибуторите на читателите.

Първият брой на вестник „Прас-прес“ е излязъл на 1 март в тираж 10100 броя, от които 10 хиляди са били във фирма „Национална дистрибуция“ и следите им се губят, казаха сатириците.

По думите на Бакалов „на възлови места, където има висок оборот на вестници в пунктове за продажба, вестникът или въобще не е доставен, или са доставени по един-два броя“. Главният редактор даде примери с читатели, които споделили, че вестникът не е бил доставен в подлеза на СУ, а в подлеза на хотел „Плиска“ бил доставен едва един брой. До вечерта на 1 март издателите на „Прас прес“ получили съобщения и от други градове в страната, че новият вестник не се продава.

За това посегателство над свободата на словото ще сезираме и всички възможни международни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света“, заяви Иван Бакалов.

На 1 март „Площад Славейков“ също имаше затрудения с откриването на „Прас-прес“. Екипът ни все пак успя да открие един брой – не в обичайната разпространителска мрежа, а на културно място, в „Дюкян Меломан“.

Вижте още: ИСТЕРИЯ ЗА „ПРАС-ПРЕС“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90