Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Девет души с рекордно дарение от $5 млрд. срещу климатичните промени

Сред дарителите е Джеф Безос, отделил $1 млрд.

Парите ще бъдат разпределени за различни каузи, насочени предимно към местните общества. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Девет души с рекордно дарение от $5 млрд. срещу климатичните промени

Парите ще бъдат разпределени за различни каузи, насочени предимно към местните общества. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекордна сума отделиха група филантропски организации за борбата с климатичните промени. Девет компании, и по-конкретно техните собственици, ще дадат общо 5 млрд. долара, като сумата е достатъчна за опазването на 30% от планетата до края на 2030 г. Сред дарителите са основателят на „Амазон“ Джеф Безос, отделил 1 млрд. за планетата, и швейцарския бизнесмен Хансйорг Вис, редовен дарител за екологични или либерални каузи в Америка, отбелязва „Гардиън“.

Сумата е събрана като част от новата инициатива „Protecting our Planet“, която се ангажира до 2030 г. да създаде, разшири, управлява и наблюдава защитени територии по суша и вода, както и да работи за ограничаване на замърсяването с пластмаса и употребата на пестициди в земеделието. Кампанията цели да работи предимно с местните хора, общества и правителства, за да сложи край на масовото изчезване на видове от флората и фауната и да забави климатичните промени. Междувременно представители на инициативата се заемат със задачата да потърсят допълнителни частни или държавни инвестиции.

„Можем да разрешим кризата, пред която е изправена природата – коментира Вис на специалното събитие, на което бе обявена новата инициатива. – Но най-богатите хора и нации ще трябва да реинвестират в щедростта, която Земята може да ни предложи, да опазят природата, земите, водите и дивата природа.

Въпреки някои забележителни примери, филантропията, посветена на екологичните каузи, все още е твърде непопулярна и едва 8% от световните дарения отиват за подобни каузи, сочи статистиката. При дарението, деветте организации обърнаха внимание на важността на местните общности. В Канада например местните общества ще получат финансиране за създаването на защитени зони, където живеят белуги, полярни мечки и тюлени. Милиардът на Безос ще бъде разпределен за проекти в тропическата част на Андите, Конго и Тихия океан.

Експерти изразиха надеждата си, че безпрецедентно голямата сума ще вдъхнови и други филантропи. Междувременно това временно ще развърже ръцете на правителствата, които ще могат да разпределят други средства за екологични каузи, които „Protecting our Planet“ не покрива.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах