POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Девет картини на Майстора откраднати от частен дом

Сградата била с отворен прозорец

Автопортрет на Майстора, детайл, Галерия „Владимир Димитров-Майстора“ - Кюстендил. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Девет картини на Майстора откраднати от частен дом

Автопортрет на Майстора, детайл, Галерия „Владимир Димитров-Майстора“ - Кюстендил. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Шестнадесет картини, девет* от които на Владимир Димитров-Майстора, са откраднати от частен дом в София, съобщи БНР. Останалите платна са също на известни автори – например на Димитър Киров, казва Павел Антонов, син на племенничка на Майстора и собственик на картините.

„От жилището са изнесени и цигулка, както и предмети с нумизматична стойност“, е посочил Антонов пред Радиото.

С обира обаче е свързана и позитивна новина – други четири „изключително ценни платна“ на художника, които също са се намирали в къщата, не са откраднати, въпреки че е имало оставени отворени прозорци, тъй като близък строеж взима ток от сградата.

Собственикът предполага, че крадците са влезли през прозорец в някой от празничните дни, когато той е бил в чужбина. Антонов имал намерение след Нова година да премести част от картините, да осигури охрана с аларма или да ги застрахова, но крадците се оказали по-бързи.

Стойността на изчезналите картини не е ясна, но според колекционери е огромна. На търг на „Ракурси“, проведен в началото на декември 2018 г., се предлагаха няколко картини на Майстора (чието авторство бе подложено на съмнение от някои издания), като началните им цени варираха от 69 хил. лв. до 88 хил. лв. За авторството на откраднатите платна вероятно няма съмнения –  те все пак са принадлежали на наследници на художника.


* Ден по-късно от МВР съобщиха, че откраднатите картини на Майстора са 5.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg