Девет минути музика облекчават депресия и тревога

Ново проучване определи „дозата“ музика, която помага при психични терзания

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Девет минути музика облекчават депресия и тревога

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Музиката има терапевтичен и дори лечебен ефект, доказва ново проучване на Британската академия по звукова терапия (БАЗТ). Изследването показва колко минути музика са необходими на един слушател, за да се почувства по-спокоен и щастлив, затова не е изключено в бъдеще музиката да бъде предписвана от медиците като лекарство, пише британското издание „Класик ФМ“.

В последните години излизат редица проучвания на психолози, които отчитат позитивния ефект на музиката  върху човешкото състояние. Но изследователите от БАЗТ се опитват по-скоро да разберат дали има определена доза музика, която може да повлияе на някои душевни състояния.

Проучването, озаглавено „Музиката като лекарство“, се базира на данни, събрани сред 7 581 участници. 89% от тях смятат, че музиката е от решаващо значение за здравето и психическото им състояние. 90,15% от изследваните казват, че слушат музика, за да се отпуснат, 81,80% прибягват до нея, когато искат да се почувстват по-щастливи, 46,5%, за да преодолеят тъгата си, а 32,53% казват, че могат да се съсредоточат по-лесно при музика като фон.

Най-подходящата музика срещу тревога има бавно темпо, простичка мелодия и никакъв текст. Парчето не бива да е по-дълго от 13 минути. При слушането на подобна музика са забелязани следните ефекти – „отпускане на напрежението в мускулите, разсейване на негативните мисли, пораждане на чувство на спокойствие и задоволство, по-добър сън“.

Само 9 минути музика (предимно с бързо, живо темпо и позитивно съдържание в текста) са необходими, за да подобрят настроението. Когато са слушали само 9 минути музика, 89% споделят, че се чувстват с приповдигнат тонус, 65% започват да се смеят или усмихват по-често, други пък придобиват увереност, че имат по-добър контрол над живота си или са готови да се справят с всичко – окуражаващи резултати за професионалистите, които търсят нови начини да лекуват пациенти с психични терзания, например депресия или тревожност.

13 минути са достатъчни, за да се прочисти ума на слушателя, което му помага да работи по-добре (91%) и да взема по-бързи решения. Също толкова минути музика, но с текст, в който слушателя може да се припознае, са средство срещу тъга – слушателят изпитва чувство на облекчение и увереност.

В друго проучване на италиански учени се доказва това, което мнозина сами са открили – музиката с бързо темпо помага при тренировки. Хората започват да полагат повече усилия, особено при упражнения за издръжливост, като бягане или каране на колело.

Нашето предложение за „доза щастие“:

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах