Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Девет минути музика облекчават депресия и тревога

Ново проучване определи „дозата“ музика, която помага при психични терзания

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Девет минути музика облекчават депресия и тревога

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Музиката има терапевтичен и дори лечебен ефект, доказва ново проучване на Британската академия по звукова терапия (БАЗТ). Изследването показва колко минути музика са необходими на един слушател, за да се почувства по-спокоен и щастлив, затова не е изключено в бъдеще музиката да бъде предписвана от медиците като лекарство, пише британското издание „Класик ФМ“.

В последните години излизат редица проучвания на психолози, които отчитат позитивния ефект на музиката  върху човешкото състояние. Но изследователите от БАЗТ се опитват по-скоро да разберат дали има определена доза музика, която може да повлияе на някои душевни състояния.

Проучването, озаглавено „Музиката като лекарство“, се базира на данни, събрани сред 7 581 участници. 89% от тях смятат, че музиката е от решаващо значение за здравето и психическото им състояние. 90,15% от изследваните казват, че слушат музика, за да се отпуснат, 81,80% прибягват до нея, когато искат да се почувстват по-щастливи, 46,5%, за да преодолеят тъгата си, а 32,53% казват, че могат да се съсредоточат по-лесно при музика като фон.

Най-подходящата музика срещу тревога има бавно темпо, простичка мелодия и никакъв текст. Парчето не бива да е по-дълго от 13 минути. При слушането на подобна музика са забелязани следните ефекти – „отпускане на напрежението в мускулите, разсейване на негативните мисли, пораждане на чувство на спокойствие и задоволство, по-добър сън“.

Само 9 минути музика (предимно с бързо, живо темпо и позитивно съдържание в текста) са необходими, за да подобрят настроението. Когато са слушали само 9 минути музика, 89% споделят, че се чувстват с приповдигнат тонус, 65% започват да се смеят или усмихват по-често, други пък придобиват увереност, че имат по-добър контрол над живота си или са готови да се справят с всичко – окуражаващи резултати за професионалистите, които търсят нови начини да лекуват пациенти с психични терзания, например депресия или тревожност.

13 минути са достатъчни, за да се прочисти ума на слушателя, което му помага да работи по-добре (91%) и да взема по-бързи решения. Също толкова минути музика, но с текст, в който слушателя може да се припознае, са средство срещу тъга – слушателят изпитва чувство на облекчение и увереност.

В друго проучване на италиански учени се доказва това, което мнозина сами са открили – музиката с бързо темпо помага при тренировки. Хората започват да полагат повече усилия, особено при упражнения за издръжливост, като бягане или каране на колело.

Нашето предложение за „доза щастие“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах