Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Деветата симфония на Бетовен за Девети май

Ода на радостта със Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел

Диригентът Саша Гьотцел при дебюта си в Истанбулската филхармония „Борусан“. Снимка: Личен архив - Деветата симфония на Бетовен за Девети май

Диригентът Саша Гьотцел при дебюта си в Истанбулската филхармония „Борусан“. Снимка: Личен архив

Девета симфония на Бетовен ще прозвучи на Девети май, Деня на Европа, в зала „България“ в изпълнение на Софийската филхармония. На диригентския пулт излиза австриецът Саша Гьотцел, познат на ценителите на класиката у нас. 

„Одата на радостта“, последната част от Деветата симфония, става химн на Европейския съюз през 1985 г. с прочита на Херберт фон Караян. Произведението става символ на обединението и надеждата за по-добър свят. Още след написването ѝ през 1824 г., тя завладява публиката и до днес е сред най-често изпълняваните творби на световната симфонична сцена.

Диригентът Саша Гьотцел е приеман у нас с радост и от публиката, и от филхармониците. Учил при авторитети като Сейджи Озава, Йорма Панула, Зубин Мета и Рикардо Мути, днес Гьотцел е главен диригент на оркестъра в Куопио, Финландия, и артистичен директор на Истанбулската филхармония „Борусан“, чест гост-диригент на фестивала „Pasific Music“, основан от Ленард Бърнстейн.

Солисти в концерта на 9 май в зала „България“ ще бъдат Цветелина Василева (сопран), Мариaна Пенчева (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Пламен Бейков (бас). В концерта участва и Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg