Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Деветата симфония на Бетовен за Девети май

Ода на радостта със Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел

Диригентът Саша Гьотцел при дебюта си в Истанбулската филхармония „Борусан“. Снимка: Личен архив - Деветата симфония на Бетовен за Девети май

Диригентът Саша Гьотцел при дебюта си в Истанбулската филхармония „Борусан“. Снимка: Личен архив

Девета симфония на Бетовен ще прозвучи на Девети май, Деня на Европа, в зала „България“ в изпълнение на Софийската филхармония. На диригентския пулт излиза австриецът Саша Гьотцел, познат на ценителите на класиката у нас. 

„Одата на радостта“, последната част от Деветата симфония, става химн на Европейския съюз през 1985 г. с прочита на Херберт фон Караян. Произведението става символ на обединението и надеждата за по-добър свят. Още след написването ѝ през 1824 г., тя завладява публиката и до днес е сред най-често изпълняваните творби на световната симфонична сцена.

Диригентът Саша Гьотцел е приеман у нас с радост и от публиката, и от филхармониците. Учил при авторитети като Сейджи Озава, Йорма Панула, Зубин Мета и Рикардо Мути, днес Гьотцел е главен диригент на оркестъра в Куопио, Финландия, и артистичен директор на Истанбулската филхармония „Борусан“, чест гост-диригент на фестивала „Pasific Music“, основан от Ленард Бърнстейн.

Солисти в концерта на 9 май в зала „България“ ще бъдат Цветелина Василева (сопран), Мариaна Пенчева (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Пламен Бейков (бас). В концерта участва и Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах