VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Деветата симфония на Бетовен за Девети май

Ода на радостта със Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел

Диригентът Саша Гьотцел при дебюта си в Истанбулската филхармония „Борусан“. Снимка: Личен архив - Деветата симфония на Бетовен за Девети май

Диригентът Саша Гьотцел при дебюта си в Истанбулската филхармония „Борусан“. Снимка: Личен архив

Девета симфония на Бетовен ще прозвучи на Девети май, Деня на Европа, в зала „България“ в изпълнение на Софийската филхармония. На диригентския пулт излиза австриецът Саша Гьотцел, познат на ценителите на класиката у нас. 

„Одата на радостта“, последната част от Деветата симфония, става химн на Европейския съюз през 1985 г. с прочита на Херберт фон Караян. Произведението става символ на обединението и надеждата за по-добър свят. Още след написването ѝ през 1824 г., тя завладява публиката и до днес е сред най-често изпълняваните творби на световната симфонична сцена.

Диригентът Саша Гьотцел е приеман у нас с радост и от публиката, и от филхармониците. Учил при авторитети като Сейджи Озава, Йорма Панула, Зубин Мета и Рикардо Мути, днес Гьотцел е главен диригент на оркестъра в Куопио, Финландия, и артистичен директор на Истанбулската филхармония „Борусан“, чест гост-диригент на фестивала „Pasific Music“, основан от Ленард Бърнстейн.

Солисти в концерта на 9 май в зала „България“ ще бъдат Цветелина Василева (сопран), Мариaна Пенчева (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Пламен Бейков (бас). В концерта участва и Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg