Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Деветата симфония на Бетовен за Девети май

Ода на радостта със Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел

Диригентът Саша Гьотцел при дебюта си в Истанбулската филхармония „Борусан“. Снимка: Личен архив - Деветата симфония на Бетовен за Девети май

Диригентът Саша Гьотцел при дебюта си в Истанбулската филхармония „Борусан“. Снимка: Личен архив

Девета симфония на Бетовен ще прозвучи на Девети май, Деня на Европа, в зала „България“ в изпълнение на Софийската филхармония. На диригентския пулт излиза австриецът Саша Гьотцел, познат на ценителите на класиката у нас. 

„Одата на радостта“, последната част от Деветата симфония, става химн на Европейския съюз през 1985 г. с прочита на Херберт фон Караян. Произведението става символ на обединението и надеждата за по-добър свят. Още след написването ѝ през 1824 г., тя завладява публиката и до днес е сред най-често изпълняваните творби на световната симфонична сцена.

Диригентът Саша Гьотцел е приеман у нас с радост и от публиката, и от филхармониците. Учил при авторитети като Сейджи Озава, Йорма Панула, Зубин Мета и Рикардо Мути, днес Гьотцел е главен диригент на оркестъра в Куопио, Финландия, и артистичен директор на Истанбулската филхармония „Борусан“, чест гост-диригент на фестивала „Pasific Music“, основан от Ленард Бърнстейн.

Солисти в концерта на 9 май в зала „България“ ще бъдат Цветелина Василева (сопран), Мариaна Пенчева (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Пламен Бейков (бас). В концерта участва и Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Америка за България