Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Деян Донков играе „Камбаната” в Античния театър

Първият моноспектакъл на актьора е с участието на Оркестър „Карандила“

Деян Донков на плаката на спектакъла „Камбаната“. Снимка: Стефан Н. Щерев - Деян Донков играе „Камбаната” в Античния театър

Деян Донков на плаката на спектакъла „Камбаната“. Снимка: Стефан Н. Щерев

Деян Донков е драматург, режисьор и изпълнител на моноспектакъла „Камбаната“ по романа на Недялко Славов, премиерата ще бъде на 24 септември в Античния театър в Пловдив. 

Романът на пловдивския писател Недялко Славов е тъжната изповед на един бивш затворник, вплетена в глобалната тема за обезлюдяването на българското село, за жестокостта на живота днес и за любовта, която не може да бъде съкрушена от нищо. Вено е убиец, претърпял катарзис чрез вярата и любовта, който иска да спаси една камбана, дори ако трябва да пожертва живота си.

„Как неистово желая да мина през „Камбаната“ на Недялко Славов или по-скоро тя да мине през мен и да остане завинаги в мен“, казва Деян Донков.

Ключовият цитат от книгата, в който се съдържа основното послание и на спектакъла, е „…човекът е единственият ухилен смъртник на тази земя…“.

Неразривна част от постановката ще бъде и музиката на оркестър „Карандила“. Ромската тема в романа ще бъде допълнително подчертана с участието на сливенския оркестър. Сценографията е на Никола Тороманов, визуалните ефекти са на Марио Стойнов, хореографията е на Деян Георгиев, а музиката – на Петя Диманова. Участие има и актрисата Пламена Иванова, в безсловесния образ на Лейла.

Представлението е продукция на Фондация „Наследство II“ към Пловдив – Европейска столица на културата, реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма. Засега е сигурна единствено датата на премиерното представление.

Романът на Недялко Славов е носител на наградата „Хеликон“ за 2016 г. и на наградата „Хр. Г. Данов“ за българска художествена литература през 2017 г. През 2018 г. романът на Недялко Славов бе превърнат в радиоспектакъл и бе излъчван по Радио „Пловдив“ в изпълнение на Валентин Ганев.

На подобна тематика е и моноспектакълът „Плач на ангел“ по пиесата на Стефан Цанев, в изпълнение на Христо Мутафчиев, поставен наскоро в Народния театър. За изпълнението си Христо Мутафчиев получи награда „Аскеер“ за главна мъжка роля.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах