Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Деян Донков като Орфей без нито една реплика

Световноизвестният режисьор Йерней Лоренци пред премиера в Народния театър

Деян Донков репетира ролята на Орфей. Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър - Деян Донков като Орфей без нито една реплика

Деян Донков репетира ролята на Орфей. Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър

Първата си главна роля без реплики ще изиграе Деян Донков, научи „Площад Славейков“. На 11 октомври актьорът ще излезе на голямата сцена в Народния театър като Орфей в едноименната постановка на Йерней Лоренци. И според решението на прочутия словенски режисьор Донков няма да произнесе нито дума в образа на героя от древногръцката митология. Втората премиера на спектакъла ще се играе на 12 октомври.

Авторската постановка на Лоренци, носител на множество международни награди за театрално изкуство, преразглежда мита за Орфей и Евридика през световъзприятията на съвременния човек, вплита войната и любовта, самотата и самозаблудите, забравата и стремежа.

Лоренци лично е подбрал актьорите, които участват в спектакъла и с които репетира от началото на юни в София. Това са едни от най-ярките артисти от трупата на Народния – Деян Донков, Дарин Ангелов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Александра Василева, Василена Винченцо, Биляна Петринска, Гергана Змийчарова, Радена Вълканова, Ева Данаилова, Жорета Николова, Стелиан Радев, Ненчо Костов и Димитър Николов. В изграждането на спектакъла е взел участие и словенският екип на Лоренци – драматургът Матиц Старина, Бранко Хойник – сценограф, Белинда Радулович – дизайнер костюми, Бранко Розман – композитор и Грегор Лущек – хореограф.

Деян Донков и Йерней Лоренци (в средата) по време на репетициите. Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър

Лоренци е познат на българската публика. През 2016 г. в София гостува постановката му на „Илиада“, за която през 2017 г. режисьорът получи европейската театрална награда „Премио“. В България сме гледали още спектаклите му „Буря“ по А. Островски и „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци.

На 12 октомври ще има премиера и на Камерната сцена на Народния театър. Ще бъде показан първият спектакъл от проекта „Театър+“ – „Частици жена“, постановка на режисьора Крис Шарков. Вследствие на преживяна  травма, Ката Вебер създава пиесата, която защитава правото на всеки да намира свое убежище от болката по присъщ единствено на него начин. В състава са актьорите Мария Каварджикова, Радина Кърджилова, Ана Пападопулу, Стефан Вълдобрев, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова и Албена Ставрева.

„Театър+“ е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър. Акцентите в проекта са свързани с работата върху прозаични текстове и превръщането им в драматургични. Всеки спектакъл в проекта има свой индивидуален кръг от паралелни събития.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90