Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Деян Енев, Мануел Георгиев и други истории на „Алея на книгата“

До края на седмицата „Витошка“ е литературната улица на София

Деян Енев със сборника разкази на Франк О’Конър „Моят едипов комплекс и други истории“. Енев има две номинации за престижната литературна награда на името на О’Конър. Снимка: Площад Славейков - Деян Енев, Мануел Георгиев и други истории на „Алея на книгата“

Деян Енев със сборника разкази на Франк О’Конър „Моят едипов комплекс и други истории“. Енев има две номинации за престижната литературна награда на името на О’Конър. Снимка: Площад Славейков

Има един период от годината, в който „Витошка“ става най-хубавото място в София – не заради магазините или кръчмите, а заради книгите. От вторник до неделя пешеходната зона е „Алея на книгата“ – литературната улица представя най-новите книжни заглавия у нас под 23 шатри. 

Мнозина четящи идват на „Витошка“ с предварително съставени списъци и търсят нещо определено, но разхождайки се из книжния лабиринт, може да попаднете не само на интересни находки, но и да зърнете на живо някои от любимите си писатели. Ние, например, имахме късмета да срещнем Деян Енев на щанда на издателство „Лист“ със сборника с разкази на Франк О’Конър „Моят едипов комплекс и други истории“. Книгата в ръцете му не беше случайна – Деян Енев е единственият българин, номиниран два пъти за престижната международна награда на името на писателя. Неговият сборник „Цирк „България“ влиза в дългия списък с номинации през 2010-а, след това и през 2011 г. Отличието се връчва всяка година за англоезични или преведени на английски език къси разкази. Преводът на сборника на Енев е на Капка Касабова.

До края на седмицата Алея на книгата е едно от най-приятните места за разходка в София. Снимка: Площад Славейков

Две от най-търсените издания на издателство „Кръг“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малко по-нататък на щанда на „Fox book café“ забелязваме един герой от миналия месец. След като в края на август Мануел Георгиев спря трамвай, тръгнал без водач по наклона на „Граф Игнатиев“, сега може да го видим в обичайната му обстановка, заобиколен от книги – и до неделя ще бъде на Алеята. Историята с трамвая май се е позабравила, или поне засега никой не е дошъл да поговори с него за случката. Споделя с усмивка, че няколко човека са идвали специално до книжарницата, за да го поздравят.

Помните ли Мануел Георгиев? Снимка: Площад Славейков

Вижте още: МАНУЕЛ, КОЙТО СПРЯ ТРАМВАЯ 

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В първия ден на изложението четящите имаха шанс не само да видят, но и да поговорят и дори да си купят книга и от още един обичан писател – Захари Карабашлиев привличаше вниманието на щанда на „Сиела“, като някои специално се нареждаха с избраните книги, за да разменят някоя дума с него. На откриването на Алеята кметът Йорданка Фандъкова го нарече „нашия любим писател“ и благодари на него и на всички останали български автори, които се включват активно в кампаниите за насърчаване на четенето. Към края на деня към Карабашлиев се присъедини актрисата Ирмена Чичикова с бяла тениска с надпис „Пуси Райът“ са върхът“.

Захари Карабашлиев и Ирмена Чичикова, на чийто гръб четем, че „Пуси Райът“ са върхът. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Боил Банов също присъства на откриването на „Алеята“ и към 17 ч. си беше избрал четиво – у дома отнесе „Въведение в българското съвременно изкуство 1982-2015“ на Весела Ножарова.

Книгата, избрана от министъра на културата – Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вероятно интереса на министъра би предизвикало и нетрадиционното издание „Viжual cut Бulgariя“, същинска проява на съвременно изкуство. На щанда на „Жанет 45“ ни обясняват, че съставителят Андреан Нешев се опитва да разбере визуалния език на страната ни и проектът му хрумва по време на следването му в Дюселдорф. Когато се връща в България през 2007 г., Нешев посвещава известно време в интервюта с дизайнери, чиято работа го е привлякла. Резултатът е толкова странен, че дори от издателството се затрудняват в обясненията – на страниците се виждат различни шрифтове, цветове, използвани са изрезки от плакати и от всяка друга проява на дизайнерското изкуство у нас. Две еднакви книги няма – всяка отпечатана ко̀ла (печатан от двете страни голям лист хартия, сгънат по такъв начин, че дава 16 страници от книга) е подредена по произволен начин. Корицата на тази книга например може да се намери в 23 различни варианта и все пак ще я разпознаете лесно.

Топ заглавията на „Жанет 45“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Viжual cut Бulgariя“ на Андреан Нешев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Но, разбира се, преобладават читателите, които предпочитат страниците в книгите им да са последователно подредени – спираме две възрастни жени, за да ги попитаме какво са си набелязали в първия ден на панаира. Оказва се, търсят заглавие не за себе си, а за подарък на внучките си – защото „ние сме български пенсионерки, обичаме българската книга, но не можем да си я позволим“. Най-често, казват те, когато сами искат да прочетат нещо, чакат някой от близките им да си вземе изданието, което ги е заинтригувало, та да стигне то и до тях. Така действат, когато книгата е нова, често обаче четат и онлайн.

Щандовете с детски книжки залагат и на дизайна в облеклото на търговците. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На щанда на „Фют“ говорим с Радостина Петрова, която по професия е икономист. Тя посещава „Алеята“ всяка година, но не специално заради отстъпките, тъй като книги купува целогодишно. От детското издателство е избрала интерактивна книжка за детето си, което е на година и четири месеца и отбелязва, че децата в последно време са много облагодетелствани откъм книги, предлагат се много и нетрадиционни издания, а „по наше време нямаше такива неща, защото книгите се купуваха с връзки“.

Паметникът на Алеко е начало или финал на разходката по книжната Алея. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Колибри“ издават „Вещерът“ в унисон с интереса към предстоящия сериал по поредицата на Анджей Сапковски. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към края на алеята забелязваме две момичета, които оживено обсъждат нещо на щанда на „Бард“. Михаела и Маргарита са на 19 години и са щастливи, че успяват да намират време за четене. Харесват Дан Браун, „Хари Потър“, класически книги, но не се ограничават от жанрове. Обичат и да подаряват книги на свои връстници, като Михаела е подарявала „Всички наши места“ на Дженифър Нивън на над четирима свои познати.

Стивън Кинг е сред най-търсените автори на Алеята. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Книга, посветена на няколко хиляди години история на платената любов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В края на деня, четящите бяха накацали по щандовете като гълъбите по лампите на „Витошка“ и всеки бързаше да открие това, което си е харесал. Като всяка друга година чужденците с почуда наблюдаваха коридора от бели шатри и отново се намериха сънародници, които със сключени вежди да изтъкнат, че шатрите запречват пешеходното пространство. Но усмивките бяха несравнимо повече.

Атмосферата на Алеята е празнична. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах