Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Деян Енев с първата национална литературна награда „Йордан Радичков“

Специална награда „Свирепо настроение“ получи Велина Минкова

Журито единодушно присъди националната награда „Йордан Радичков“ на писателя Деян Енев. Снимка: Румен Добрев/Архив на „Площад Славейков“ - Деян Енев с първата национална литературна награда „Йордан Радичков“

Журито единодушно присъди националната награда „Йордан Радичков“ на писателя Деян Енев. Снимка: Румен Добрев/Архив на „Площад Славейков“

Първите награди за сборници с къси разкази в дебютното издание на новия национален литературен конкурс „Йордан Радичков” бяха връчени на 24 октомври в Берковица. Статуетка на скулптора Емил Попов със свраче яйце, премия и голямата литературна награда на името на големия български писател, роден в Берковица, получи писателят Деян Енев за сборника си „Лала Боса“.

Журито с председател Георги Господинов бе единодушно, че историите на Деян Енев съдържат неподражаема жизненост и тънко чувство за хумор.

Второто място зае Палми Ранчев с „Тази вечер нищо не е случайно“, третото – Йорданка Белева с „Кедер“, а Антония Апостолова бе отличена с приза за дебют за „Потъване в мъртво море“.

По решение на журито бе дадена още една награда, наречена „Свирепо настроение”. Получи я Велина Минкова за сборника „Бразилски храст”.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Статуетката е изваяна от проф. Емил Попов. Снимка: Община Берковица

Празникът започна с откриване на книжен базар с книгите на номинираните автори, както и с изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир. Най-известният сборник с новели на автора „Спомени за коне“ бе представен от oт общинския съветник от Берковица Горан Атанасов.

Специални гости на Берковица в събота бяха режисьорите проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова, които споделиха своя опит от работата си с Радичков.

„Ние с Иван Добчев сме като едни тенци, които продължаваме да вярваме на самия Радичков, на този гениален писател с едно мощно въображение. Той захранва театъра със своето слово, със своя поглед. На въпроси на журналисти преди години в Бон, след представление на „Луда трева“, той отговаряше, че се занимава с последните 1000 години и понеже сме малка държава, копае в дълбокото. Според него човекът е с единия крак в този живот, а с другият в мита. Майка ми е виждала жива самодива, казваше неповторимият писател”, разказа проф. Младенова.

На срещата присъстваха семейството на Радичков и неговият съученик проф. Галилей Симеонов.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах