Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ди Каприо: Изнасилила ме е мечка? В света на абсурдите

Опазването на околната среда за мнозина е скучна тема. Знаете ли, все ми е едно. Искам да накарам хората да се замислят върху последствията от своята дейност върху природата, твърди актьорът

За играта си в „Завръщането“ Леонардо ди Каприо получи номинация за Оскар. - Ди Каприо: Изнасилила ме е мечка? В света на абсурдите

За играта си в „Завръщането“ Леонардо ди Каприо получи номинация за Оскар.

Леонардо ди Каприо твърди, че не е очаквал успеха на филма „Завръщането“. Не му вярваме, особено след Оскара за режисьора Алехандро Гонсален Иняриту миналата година („Бърдмен“), както и останалите два. В интервю пред Мартин Шолц за „Ди Велт“ актьорът заявява, че никой от екипа на „Завръщането“ не е очаквал филмът да получи толкова много номинации за Оскар.  

Тъкмо в това интервю Ди Каприо споделя за желанието си да се превъплъти някога в образа на Владимир Путин, на Ленин и на Распутин. Според него руската история е богата като творчеството на Шекспир.

– Кейт Уинслет, партньорката ви във филма „Титаник” и ваша дългогодишна приятелка, вече е носителка на „Оскар”, вие не. Сега за пети път сте номиниран (бел. ред. – пет пъти като актьор и още веднъж за най-добър филм – „Вълкът от Уолстрийт“, на който е и продуцент). Новият ви филм „Завръщането” е с 12 номинации. Усещате ли напрежение и имате ли усещането, че този път ще се получи?

– Вижте, никой от нас не е смятал, че филмът ще бъде оценен по този начин. Това изключително много ни радва. То е удивително. Всичко останало просто ще изчакам.

– Вие вече сте носител на много други награди, предимно за превъплъщенията ви в роли на действителни, исторически персонажи – ексцентрици и криминални престъпници.

– Да, така е.

– Да предположим, че аз съм вашият агент и ви предложа три оспорвани фигури от актуалния политически живот. Кого бихте пожелали да изиграете – Доналд Тръмп, Ким Чен Ун или Владимир Путин?

– Ах, младежо! Путин би бил много, много интересен, с удоволствие бих го изиграл. При това с мерак бих изиграл и Доналд Тръмп, само че при него би следвало да нося перука.

– Преди години се срещнахте с Путин. Какво имахте да си кажете?

– Това беше далеч преди избухването на кримската и украинската криза, беше преди около осем години. Срещнахме се по време на световен форум в Санкт Петербург, посветен на опазването на сибирския тигър. Моята фондация подкрепи финансово няколко проекта в защита на тези хищни котки. В това няма политика. Разговаряхме (бел. ред. – с Путин) за опазването на тези страхотни хищни котки, не за политика. Аз и сега няма да коментирам актуални политически събития. Действително обаче би ме въодушевило да изиграя Путин. Има и други характерни личности от руската история, които бих изпълнил с голямо удоволствие.

– Кои са те?

– Господи, Ленин! Но не правете от това някаква голяма история. Няма „проект Ленин” – нито сценарий, нито каквото и да било друго. Вие просто хипотетично ме попитахте за интересни филмови роли. Една от тях би била тази на Ленин. А как се казваше този побъркан руски монах…

– Распутин.

– Точно така. И него бих изиграл с удоволствие. Мисля, че би следвало да има повече филми за руската история.

– Защо?

– Защото Русия има такава богата история, която се приближава до качеството на един Шекспир. Това за един актьор е изключително вдъхновявящо.

– Нека се върнем към сибирския тигър. Изглежда хищниците ви вдъхновяват. В най-новия ви филм мечка гризли едва не ви разкъсва. Когато се подготвяхте за тази роля, дали изгледахте филма „Гризли” от 1976 година?

– Не, този филм ми е непознат. За какво става дума?

– По принцип това е като „Бялата акула”, но сред планини. Мечка гризли убива туристи в национален парк. Животното напада биолог, който първоначално оцелява при атаката, но е в безсъзнание, когато е затрупан с пръст.

– Това не го казвате сериозно, нали? И какво става по-нататък?

– Когато ученият се измъква изпод земния пласт, мечката гризли се връща.

– Не ме дръжте в напрежение. Какво става след това?

– Мечката го убива.

– Веднага трябва да намеря този филм.

– Тогава кинаджиите първо вкараха в едър кадър тренирана мечка гризли. При снимането отблизо обаче беше използван макет на мечката, когато тя напада учените. Във вашия филм мечката изцяло е компютърен продукт. Страхувахте ли се, че животното би могло да е истинско?

– Не съм гледал шокиращия филм, за който ми разказахте, но изгледах други приключенски ленти, при които нападащите мечки са истински животни или поне така изглеждат, може и да са били огромни кучета. Сега режисьорът искаше мечката да е в моя непосредствена близост, да усетя зъбите и дъха й. Такава битка може да се пресъздаде единствено с виртуална мечка. В противен случай най-вероятно сега нямаше да съм с вас. Не е възможна битка между човек и гризли. Това огромно животно те премята като коте или кълбо вълна. Ти си обречен. Не можеш да се противопоставиш, изключено е да оцелееш. Единственото, което можеш да направиш като човек, когато мечка гризли се устреми към теб, е да побегнеш. Ако не стане, си свършен.

– Във връзка с вашата схватка с мечката в социалните мрежи загъмжа, появиха се гротескни коментари.

– Подозирам какво ще кажете…

– Твърдеше се, че сте бил изнасилен от женска мечка гризли. Това толкова бързо се разпространи в социалните форуми, че продуцентите на филма се видяха принудени да го опровергаят.

– Една абсурдна история от нереален паралелен свят.

Вижте още: ДА УБИЕШ МЕЧКА. ДА ВЗЕМЕШ ОСКАР. ИСТОРИЯТА НА ТРАПЕРА ХЮ ГЛАС

– Как се отнасяте към подобен дигитален паралелен свят? Вие дойдохте на интервюто със смартфон на ухо, по време на разговора ни често поглеждахте към дисплея.

– Моля ви да проявите разбиране. Никой не е смятал, че филмът ще има толкова много номинации за „Оскар”, обменяме мнения. Аз обикновено използвам социалните мрежи единствено за моите проекти по опазването на околната среда и климата. Имам акаунт в Инстраграм. За жалост той не е така популярен, както би следвало да е. Обяснението е, че не поствам нищо лично.

Вижте още: ДА ТИ ОДЕРАТ КОЖАТА

– Опазването на околната среда значи не е секси, дори когато за това се застъпва самият Ди Каприо?

– За жалост е така. За мнозина опазването на околната среда просто е скучна тема. Знаете ли, все ми е едно. Искам от моя акаунт хората да се замислят върху последствията от глобалното затопляне, по опазването на климата. Не искам да поствам нищо от личния ми живот. Като актьор за мен е важно личността ми да е зад завесата, доколкото това е възможно.

Вижте още: ДА БЪДЕШ ГОЛЯМ НА ЕКРАНА И ВЕЛИК В ЖИВОТА

– Повече от десетилетие се ангажирате в борбата срещу глобалното затопляне, в това отношение подкрепяте Ал Гор и Барак Обама. От 2014 г. сте посланик на мира на ООН. Наскоро на световния форум по опазването на климата в Париж държахте реч пред тежката артилерия от политиката. Искате ли да станете политик?

– Понастоящем това не мога да си го представя.

– Вие не бихте бил първата холивудска звезда в американската политика – Роналд Рейгън, Клинт Уистууд, Арнолд Шварценегер.

– Не вярвам, че някога ще стана политик, при това не бих го изключил напълно. Благодарение на моята популярност като филмова звезда имам възможност да говоря по теми за опазването на околната среда. Така да се каже, аз съм високоговорителят за всички онези учени, които от години предупреждават за последиците от глобалното затопляне. А с фондацията си аз финансирам не само проекти по опазването на животните, а се боря и срещу големи концерни, които разрушават природата и то единствено заради печалба. Още от дете моята голяма страст са били актьорското майсторство, биологията, природните науки. Това е така и до днес.

– Да обобщим – вие страхувате ли се, че човечеството ще попадне в пъкъла?

– Да, но не мога да си спомня да съм сънувал кошмари. Твърде рано обаче прозрях накъде върви човечеството. Началото е от Адам и Ева, след което е продължението – свръхнаселение, конфликти, накрая небето е в мрак, природата опустошена. Това може да се случи, ако все така продължаваме варварски и безогледно да експлоатираме околната среда.

– В един от следващите си филмови проекти вие искате да се посветите на актуалния скандал с „Фолксваген”.

– Да, с моята продуцентска фирма реагирах бързо.

– Искате след „Вълкът от Уолстрийт” да дойде продължението „Вълкът от Волфсбург” (бел. ред. – волф от немски е вълк)?

– Ха-ха! Засега не мога да кажа много по въпроса, все още нямаме сценарий. В киното искам преди всичко да разказвам интересни истории. Вън от съмнение е, че скандалът с „Фолксваген“ е такава история.


Източник: Клуб Z

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg