Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ди Каприо с Оскара: Той не е даденост. Нито пък планетата ни (видео)

Трябва да работим заедно срещу климатичните промени, призова актьорът

Климатичните промени са истина, случват се в този момент. Те са най-непосредствената заплаха пред целия човешки вид, заяви Леонардо ди Каприо. - Ди Каприо с Оскара: Той не е даденост. Нито пък планетата ни (видео)

Климатичните промени са истина, случват се в този момент. Те са най-непосредствената заплаха пред целия човешки вид, заяви Леонардо ди Каприо.

Нощта на 88-ите Оскари беше историческа. Леонардо ди Каприо, след като пет пъти преди това бе номиниран и си тръгваше с празни ръце (и със сълзи, според шегаджиите в интернет), най-сетне вдигна заветната статуетка. Но вместо просто да благодари по ред на номерата (което той направи), актьорът използва повода, за да поговори и за кауза, която е особено близка до сърцето му – опазването на околната среда и климатичните промени.

Можем да се надяваме думите му да привлекат поне толкова внимание от публиката, колкото и множеството му номинации на червения килим…

Предлагаме ви речта на Леонардо ди Каприо – вече носител на награда на Американската филмова академия:

Благодаря на всички ви изключително много. Благодаря на Академията, на всички вас в тази зала. Трябва да поздравя останалите изключителни номинирани тази година. „Завръщането“ беше продукт на неуморни усилия на невероятен екип. На първо място, на брат ми в този филм, Том Харди. Том, талантът ти на екрана може да бъде надминат само от приятелството ти извън него…! Благодаря на Алехандро Иняриту, той вече остави името си в историята на киното през последните две години. Ти си невероятен талант, благодаря ти за това съвършено киноизживяване! Благодаря на всички във „Фокс“ и „Ню Риджънси“…, на целия екип. Благодаря на всички, които ме подкрепяха още от началото на кариерата ми, на Скорсезе и най-вече на родителите ми – нищо от това нямаше да е възможно без вас. Както и на приятелите ми, обичам ви много, вие си знаете кои сте.

За финал искам да кажа това – „Завръщането“ беше за връзката на човека с живата природа. Със света, който заедно усетихме през 2015-а като най-горещата година в записаната история. Продукцията ни трябваше да се премести до южния край на планетата – само и само да намерим сняг (бел. ред. – голямата част от филма е сниман в Канада, но заради липсата на сняг част от снимките са били на архипелага Огнена земя, Аржентина). Климатичните промени са истина, случват се в този момент. Те са най-непосредствената заплаха пред целия човешки вид и трябва заедно да работим, да спрем да отлагаме. Необходимо е да подкрепим световните лидери, които не слугуват на големите замърсители, а говорят в името на цялото човечество, на местните населения по света, на милиардите непривилегировани хора, които ще бъдат най-засегнати от това. Заради децата на нашите деца и заради онези хора, чиито гласове биват заглушени от политиката на алчността.

Благодаря на всички ви за тази изключителна награда. Нека не приемаме тази планета за даденост. Аз не приемам днешната вечер за даденост. Благодаря ви.

https://youtu.be/dyp_DVgT260

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg