POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Диагноза: български лекарски сериал

Защо „Откраднат живот“ е безобиден пациент сред образците в медицинския жанр

Сериалът „Откраднат живот“ не е драма, а сапунка. - Диагноза: български лекарски сериал

Сериалът „Откраднат живот“ не е драма, а сапунка.

Да снимаш български медицински сериал след „Спешно отделение“, „Анатомията на Грей“, „Д-р Хаус“ и „Хирургът“ изглежда смело. Но не е. Защото с лекарската драма не се изправяш срещу световните образци в жанра, а срещу десетките посредствени поредици родно производство и ниските като пролетна трева очаквания на публиката. Същата публика, която до онзи ден е слушала воя на актьори-аматьори, скубещи косите си в „Съдби на кръстопът“.

Да, на този фон „Откраднат живот“ – актуалният сериал на Нова, предлага приличен сюжет, сносна режисура, добра игра в лицето най-вече на Димо Алексиев и Александър Алексиев, и сръчна трахеотомия с химикалка на автобусна спирка (почти толкова сръчна, колкото тази в епизод 1 от осми сезон на „Анатомията на Грей“ с тръбичка от спрей). Проблемът е, че на модерната медицинска драма не й отива да е просто „прилична“. От нея се иска да е скандална като скалпел, зарязан в корема на пациент, непредвидима като инфаркт и убедителна като цветна снимка на аневризма. „Откраднат живот“ обаче не нито едно от тези неща, въпреки че показва източване на касата, изнудване на пациенти и мръсни игри с властта (и между другото си прави пиар из жълтите медии в стил „сериалът показа гнилата здравна система, мафията с бели престилки го спира“).

В сърцето си тази поредица не е драма, нито разследване, а сапунка. В нея медицинската тайна е изместена от личната; виртуозният професионализъм е оглозган до кост от алчността, похотта, гордостта и всички останали грехове под небето; а стотиците сюжетни линии са задушени от дългата пъпна връв на истории за разменени и продадени бебета. Естествено, този подход е с предимство. Разбираемите образи, ясната морална позиция и боят по „мафията с бели престилки“ се ценят повече, отколкото новаторството, непредвидимостта и блъскащите се гледни точки. Затова „Откраднат живот“ следва очакванията на публиката, вместо да се конфронтира с тях. И най-важното, упорито избягва някои от правилата на съвременната телевизионна лекарска драма.

Дали обаче това също е плюс? Да видим.

Правило № 1 в модерната лекарска драма:

Открий Алфа доктор и му дай цялата власт

haus

Викодиновият д-р Хаус мисли денонощно по тежките случаи, държи се с пациентите като с обекти (защото без излишни емоции лекува по-добре) и помни имената само на онези болни, които са останали медицинска загадка за него.

Откакто медицинският тв жанр съществува, негов мотор е Алфа докторът. Полубожество в бяла престилка, което върти скалпела като самурай, връща мъртвите от отвъдното, скъсява живота на живите и застрашава собственото си съществуване. В суров вид това е викодиновият д-р Грегъри Хаус от „Д-р Хаус“ или поне кокаиновият д-р Джон Такъри от „Хирургът“. В по-спокоен, секси вариант, божеството приема формата на д-р Рос от „Спешно отделение“ и на д-р Шепърд от „Анатомията на Грей“.

Правило № 1 в „Откраднат живот“

В сериала на Нова Алфа доктор на този етап няма. И Бета няма. Въпреки тъмното си минало, шефът на болницата засега се държи благо и гледа като жертвен агнец. Когато обаче си разменил две бебета и си съсипал човешки живот, няма логика да си светец, макар и изгарян от вина. Проф. Генадиев (Стоян Алексиев) е големият, пропуснат шанс на сценаристите за сложен, парадоксален образ. За Джаро на хирургията. А ако тепърва тръгнат да го нюансират, ще изглежда просто като пребоядисан.

Правило № 2 в модерната лекарска драма:

Сложи професионализма за фон на характера

Нямаш ли герои-професионалисти, нямаш нищо. Ето защо световните сценаристи педантично създават работна философия на екранните образи. Да вземем Д-р Хаус. За него знаем, че денонощно мисли по тежките случаи, държи се с пациентите като с обекти (защото без излишни емоции лекува по-добре) и помни имената само на онези болни, които са останали медицинска загадка за него. Върху тази ясна професионални структура е надграден отвратителният му характер с двете кули – мизантропията и сексизма.

Правило № 2 в „Откраднат живот“

otkradnat-a

Александър Алексиев в образа на д-р Александър Василев

Лекарите в „Откраднат живот“ нямат избистрена професионална философия. Затова не спираме да се чудим какви са техните методи в работата? Защо шефът на болницата е забележителен гинеколог? Как младият, провинциален доктор се е изградил като диагностик? Какво превръща красавицата с бяла престилка в отличен анестезиолог? Подробности, които биха създали контрастен фон за интригантството, корупцията, алчността, вината. И биха добавили още едно измерение към драмата.

Правило № 3 в модерната лекарска драма:

Вкарай цвят с чешит

Основен или второстепенен, чешитът задължително се мотае из тв болницата. В „Анатомията на Грей“, например, коридорите кръстосваше Нациста. Старо куче, което строяваше младите, неопитни попълнения с думите: „Вие сте стажанти, роби, нищожества, кръгла нула! Правите изследвания, пишете назначения, работите през нощ, докато не припаднете!“. За протокола: Нациста беше дребна, тъмнокожа специализантка.

Правило № 3 в „Откраднат живот“

Мартина Вачкова в образа на главната сестра

Мартина Вачкова в образа на главната сестра

Чешитът е на поста си, макар и само загатнат. Може да бъде открит в едрата фигура на старшата сестра или в дребничкия като невестулка санитар. За да се откроят в тарапаната обаче, на тези особняци им трябва нещо специфично – например запомнящи се лафове. Наистина ли няма кой да им ги напише?

Правило № 4 в модерната лекарска драма:

Използвай потенциала на пациента

Ясно е като на рентген. Тв пациентът е ключова фигура. Около болничното му легло, пред лицето на смъртта, излизат мръсни тайни, отварят се стари рани и се разиграват семейни войни. От тях остават повече белези, отколкото от най-тежката операция.

Правило № 4 в „Откраднат живот“

Пациентът е слабо звено в сериала на Нова. Пречупва се всеки път, когато го претоварят с очаквания. Само един пример. В първите епизоди булка е докарана в болницата по спешност. Придружават я двама мъже – младоженецът и брат му. Оказва се, че младата жена е припаднала, защото е бременна. От брата. В резултат той и младоженеца се сбиват леко. Булката се ядосва, мята се на врата на бушонирания брат и праща младоженеца по дяволите. Драмата приключва безславно, беззъбо и безсмислено.

Правило № 5 в модерната лекарска драма:

Дръж лекарите на ръба

Основните персонажи в „Анатомията на Грей“

Между адреналина и преумората, успеха и провала, живота и смъртта тв лекари водят ежедневна вътрешна битка – да останат в професията или да се откажат, да бъдат или не? И именно професионалният избор на героите, а не толкова личният, ги показва като егоисти, алчни или човеколюбиви.

Правило № 5 в „Откраднат живот“

Героите веднъж завинаги са избрали да бъдат доктори. Някои твърдо, по матросовски са решили да спасяват хора и дори изнасят лекции в стил: „Лекарят трябва да е фанатик!“. Други са се посветили на това да взимат подкупи. Трети – да следват родителските амбиции. Но нито един не се чуди дали да остане, или да си тръгне. Подобни дилеми явно са твърде пънкарски за бг сериал.

Правило № 6 в модерната лекарска драма:

Освети тъмната половина на здравната система

Хитовите лекарски сериали рядко занимават зрителите с пробойните в здравната система. Американските например дискретно вплитат в сюжета проблемите с приходите на болницата и битките в борда на директорите. Все теми, които са далеч от нас.

Правило № 6 в „Откраднат живот“

Българските проблеми са показани без грим. Поредицата на Нова безпогрешно напипва най-невралгичните точки на родната здравна система – превръщането й в брутален бизнес и навеждането й пред властта. Обаче изплисква легена със сюжета „гинеколог продава новородени бебета на богаташи“. Да, в реалността това е драма. В киното обаче е сапунен прийом.

Правило № 7 в модерната лекарска драма:

Пусни рок в операционната

В телевизионните операционни дъни здрав рок. Защото той е сигурен инструмент – с него можеш да управляваш напрежението. Освен фон, този музикален жанр е и оръжие в ръцете на всеки изтрещял лекар. Справка: Д-р Хаус, убиващ всяко живо същество с децибелите на своята китара „Гибсън“, модел 1967 година.

Правило № 7 в „Откраднат живот“

За музиката няма роля. Да, ясно е, че българска продукция не може да плати правата дори за половин риф на Джими Хендрикс. Обаче толкова ли не се намери готин инструментал на млада, българска банда или нещо хубаво от „Нова генерация“, „Щурците“ или ФСБ?

Правило №8 в модерната лекарска драма:

Зареди библиотеката с книги. Догоре

Помните как започна първият епизод от „Анатомията на Грей“, нали? С голия задник на д-р Дерек Шепърд, който лениво се надигна от пода след секс с д-р Мередит Грей. Мястото на действието беше домът на майката на младата лекарка – известен хирург. И в него, логично, имаше книги дори по пода. Да, не сме забравили и високата, натъпкана до пръсване библиотека на д-р Хаус.

Правило № 8 в „Откраднат живот“

otkradnat jivot6-a

Около проф. Генадиев книги няма.

По неизвестна причина интериорът няма нищо общо с героя-лекар. В апартамента на шефа на болница „Св. Кирил“ ни посрещат рехави лавици. Проф. Генадиев сигурно си има кабинет с томчета. Обаче го крие от нас.

Правило № 9 в модерната лекарска драма:

Не пести червена боя

Жанрът изисква гръдният кош да е разпорен, сърцето да тупти, апендиксът да подскача, а в камерата да плиска кръв. В лекарския сериал вътрешностите не са натурализъм, а реализъм.

Правило № 9 в „Откраднат живот“

Стигне ли до операционната маса, камерата се разсейва. Показва ни отблизо само поставянето на абокат и отлепянето на дефибрилатор от изгоряла кожа. Подозираме обаче, че снимането на разрязан мозък или на скапан черен дроб е скъпо начинание или пък просто СЕМ не иска кръв в праймтайма. Така че, по този параграф, създателите на сериала са оправдани.

Правило № 10 в модерната лекарска драма:

Накарай ги да мислят

В „Анатомията на Грей“ стажантите се състезават кой пръв ще открие скритите причини за болестта. Д-р Хаус пък изцежда мозъците на екипа си, за да получи отговор на медицинската загадка. Брейнстормингът има цел. Не да покаже как се работи в екип, а да „извади“ на светло интелекта и характерите на героите.

Правило №10 в „Откраднат живот“

Дали защото в българските болници решенията не се взимат колективно, или пък на сценаристите им е трудно да сблъскат мнения, базирани на сложни медицински тези, споровете около поставянето на диагнози са претупани. С тях си е заминал и шансът да се докоснем до най-интересната, опасна и вълнуваща страна на телевизионния лекар. Неговия ум.


Източник: The Week

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90