Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Диамантът на блуса ще блесне в „Арена Армеец“

Бет Харт се завръща у нас за още по-голям концерт, след като ни запали с музиката си преди една година

4000 души си тръгнаха пияни от музиката на Бет Харт в зала 1 на НДК преди една година. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Диамантът на блуса ще блесне в „Арена Армеец“

4000 души си тръгнаха пияни от музиката на Бет Харт в зала 1 на НДК преди една година. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бет Харт има голям глас. Със сигурност по-голям от НДК, а вероятно и от „Арена Армеец“, но по-голяма зала нямаме. Така че мястото на срещата го знаем, а часът и датата са 20 ч., 10 декември.

След онази незабравима вечер преди една година, рокзвездата, която пее блус, пристига у нас за втори път – този път с турнето „War In My Mind“, на името на новия ѝ студиен албум. Между предишния и предстоящия концерт, в края на септември Бет намери време да издаде новия си материал. Той е девети поред в кариерата ѝ. Критиците го нарекоха „безспорно нейния най-интимен и силен сет досега”.

В „Арена Армеец“ вероятно ще чуем доста песни и от него. Но какво точно ще изпълни Бет, трудно е да се каже. В репертоара по време на настоящото ѝ турне има около сто песни – на Били Холидей, Рей Чарлс, Мелъди Гардо, Джанис Джоплин, Ал Грийн, Тина Търнър… и, разбира се, нейни композиции. Това означава, че може да изнесе пет поредни концерта по два часа, без да повтори нито една песен.

В момента Бет Харт е във върхова артистична и вокална форма и с еднакво майсторство пее (и свири) рокендрол, блус, джаз… Както и страхотни балади – мрачни, печални и невероятно страстни, с които бърка директно в душата на слушателя. Например „Baddest Blues“, „Your Heart is as Black as Night“ или споделената тук „Caught Out In The Rain“, след която е трудно да се каже каквото и да е – човек остава безмълвен.

Каквото и да изпее Бет на 10 декември, сигурно е, че отново ще се насладим на великолепната ѝ музика, изпълнена с дързост, дълбочина, ярост, нежност и неудържима емоционалност, на каквито е способна само тя. Тук дължа уточнение – след концерта ѝ в НДК писахме, че „критиците, които казват, че в нея се е вселила Джанис Джоплин, изглежда са прави”. Не са прави. Самата Бет Харт не би искала да бъде втората Джанис, след като може да е първата Бет.

Вижте още: ДА, В НЕЯ СА СЕ ВСЕСИЛИ ДЖАНИС ДЖОПЛИН И ТИНА ТЪРНЪР

Преди една година в зала 1, на сбогуване с 4000 много щастливи хора, Бет Харт каза:

„Ще дойда пак. И пак, и пак, и пак“.

Тоест, имаме всички основания да се надяваме, че след концерта на 10 декември ще дойде поне още три пъти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg