Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Диана Добрева хвърля ръкавица на Явор Гърдев

Близо 10 години по-късно „Калигула“ на Камю отново на българска сцена

Димо Алексиев като „Калигула“ в постановката на Явор Гърдев. - Диана Добрева хвърля ръкавица на Явор Гърдев

Димо Алексиев като „Калигула“ в постановката на Явор Гърдев.

Пиесата „Калигула“ на Албер Камю отново на българска сцена. След спектакъла на Явор Гърдев във Варненския театър от 2008 г., сега Диана Добрева се заема с една от ключовите части от Цикъла на абсурда на френския философ и драматург. От октомври тази година на Голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ ще се играе „Калигула“, сценична версия и адаптация – Александър Секулов.

Засега официално не се дават подробности за представлението – включително и кои ще са актьорите в него. Но „Площад Славейков“ научи, че в главната роля, на Калигула, най-вероятно ще влезе едно от марковите лица в трупата – Деян Донков. В образа на лудия римския император във версията на Гърдев се превъплъти почти непознатият тогава Димо Алексиев, за него той получи „Аскеер“ за изгряваща звезда.

Първата версия на пиесата „Калигула“ е публикувана за първи път през 1944 г. Тя е част от онова, което Камю нарича „Цикъл на абсурда“, заедно с романа „Чужденецът“ (1942) и есето „Митът за Сизиф“ (1942). Някои критици наричат текста екзистенциалистки, но самият Камю отрича той да е част от философията му.

В началото на другата седмица Диана Добрева ще представи повече подробности за спектакъла си.

Последният проект на Добрева (след забележителния ѝ дебют с „Медея“, „Макбет“ с два Аскеера и „Къщата на гнева“, номиниран за четири Аскеера и спечелил този за най-добро представление) излезе на сцената на театър „Българска армия“ – отново по емблематичен драматургичен текст. Само преди няколко седмици Добрева представи трактовката си по „Саломе“ на Оскар Уайлд.

Вижте още: ЦЕЛУВКА ПО СТУДЕНИТЕ УСТНИ НА ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС